Länsstyrelsen varnar för kritiskt läge i vården

Smittspridningen av covid-19 förväntas öka i Östergötland och landshövdingen vädjar återigen om försiktighet.

Landshövding Carl Fredrik Graf vädjar till östgötarna om att hålla ut och undvika trängsel för att hejda smittspridningen i samhället.

Landshövding Carl Fredrik Graf vädjar till östgötarna om att hålla ut och undvika trängsel för att hejda smittspridningen i samhället.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-04-13 17:00

Sjukvården i Östergötland är allvarligt påverkad av pandemin.

Det slår Länsstyrelsen Östergötland fast i sin senaste lägesbild över regionen. Det innebär att läget har gått från ”betydande påverkan” till ”allvarlig påverkan” som är den näst högsta nivån på skalan innan ”kritisk påverkan”.

Antalet covid-19-patienter i behov av sjukhusvård fortsätter att öka i Östergötland. Under tisdagen vårdades 109 patienter på länets tre sjukhus i Norrköping, Linköping och i Motala. 23 av dessa är i så dåligt skick att de får intensivvårdsbehandling.

Vård, som bedöms kan vänta, skjuts därmed ytterligare på framtiden.

– Alla behöver fortsätta att följa rekommendationer för att bromsa smittan, även nu när vaccinet finns tillgängligt. Det gäller oavsett om man är vaccinerad eller inte. Det behöver vi göra till dess att smittspridningen har minskat betydligt. Vaccinationen är ett av redskapen för att lindra konsekvenserna av pandemin, men det är inte hela lösningen, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

Det pågår även ett stort arbete med vaccinationsinsatsen, provtagning och smittspårning.

– Det är positivt att fler och fler östgötar har möjlighet att vaccinera sig. Personalen i sjukvården har varit utsatta för en stor påfrestning under hela pandemin. Vi kan alla bidra till en snabbare återgång till en mer förutsägbar vardag genom att alltid undvika trängsel och hålla avstånd till andra människor, säger Carl Fredrik Graf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!