Kommer Holmen att följa sina egna respektavstÄnd?

Holmens vindkraftsplaner i FinspÄng och Norrköping föder debatt och diskussion. I dag skriver Fredrik Nilsson frÄn FinspÄng.

Holmens vindkraftsplaner i FinspÄng och Norrköping föder debatt och diskussion. I dag skriver Fredrik Nilsson frÄn FinspÄng.

Foto: TT

Debatt2021-04-18 08:46
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hannes Teder och Nils Ringborg frĂ„n Holmen skriver i Folkbladet den 7 april en debattartikel om sina egna vindkraftsplaner, och om det framtida elbehovet i Sverige i allmĂ€nhet och Östergötland i synnerhet. LĂ„t mig belysa nĂ„gra tvivelaktiga pĂ„stĂ„enden i deras debattartikel.

Hannes Teder och Nils Ringborg sÀger sig ha anvÀnt kommunala översiktsplaner nÀr de har kommit fram till lÀmpliga platser för de tre vindkraftsparkerna. Om det stÀmmer att de har gjort pÄ det viset sÄ har de trots kunskap om innehÄllet i översiktsplanerna valt att exploatera omrÄden med mycket höga naturvÀrden. De har valt att bortse frÄn att vissa omrÄden skall undantas frÄn all exploatering. OmrÄden dÀr, enligt översiktsplanen, inte ens nya vÀgar fÄr byggas, ersÀtts med vindindustriomrÄden om Holmens planer förverkligas. Holmen har Àven valt att lÄta vattenskyddsomrÄden ingÄ i sina tÀnkta projekteringsomrÄden. Ingen hÀnsyn tas heller av Holmen till bevarandet av vattentÀkterna i översiktsplanen. Dessa prioriteringar gör Holmen för att fÄ en sÄ bra ekonomi som möjligt i sitt investeringsprojekt. Inte för att det Àr bra för klimatet eller miljön. För Holmen Àr det pengarna och inte klimatet som styr.

De bĂ„da artikelförfattarna frĂ„n Holmen anger att det finns olika uppfattningar och önskemĂ„l om vindkraft. Det gör det. Inte bara frĂ„n nĂ€rboende. Trafikverket, Totalförsvaret, Svenska KraftnĂ€t och MSB har ocksĂ„ â€Ă¶nskemĂ„l” om att infrastruktur ska fungera och att Sveriges försvarsförmĂ„ga ska vara intakt Ă€ven i framtiden. PĂ„ samma sĂ€tt har EU â€Ă¶nskemĂ„l” i Artskyddsförordningen och genom Vattendirektivet. Det Ă€r svĂ„rt att anpassa sig efter alla â€Ă¶nskemĂ„l” skriver Teder och Ringborg. Ja, det Ă€r svĂ„rt att placera miljöfarlig verksamhet i naturen, och det ska det vara. Det krĂ€vs bĂ„de erfarenhet och kompetens för att klara av att ta hĂ€nsyn till alla "önskemĂ„l".

Jag hade önskat att Holmen löpande uppdaterade sin hemsida sedan samrĂ„det i oktober ifjol. Ett seriöst förslag om var Holmen tĂ€nker sig att placera vindkraftverken hade till exempel varit mycket intressant; ett förslag i linje med kommunala översiktsplaner och dĂ€r Holmens egna föreslagna respektavstĂ„nd till bostĂ€der pĂ„ 1000 meter hade följts. NĂ€r fĂ„r vi se ett sĂ„dant förslag? 

Holmen kan vara sÀkra pÄ att motstÄndet mot de illa förberedda vindkraftsplanerna kommer att fortsÀtta och att invÄnarna i FinspÄng och Norrköping aldrig kommer att betrakta en förstörd livsmiljö som nÄgot positivt.





 

Hannes Teder Ă€r projektledare för Holmens vindkraft i Östergötland.
Hannes Teder Ă€r projektledare för Holmens vindkraft i Östergötland.