Gammalt och nytt behöver mötas om det ska hända något

Ronny Fyhr är vd och en av tre ägare i Renall.

Ronny Fyhr är vd och en av tre ägare i Renall.

Foto: Widar Andersson

Lokalred2021-04-10 12:00

Häromdagen visade Ronny Fyhr mig runt bland lastbilarna ute på parkeringen på Tenngatan 4 där företaget Renall har kontor och verkstad i fastighetsbolaget Klöverns stora byggnad; ett stenkast från Ica Maxi i Norrköping. Ronny är vd och en av tre delägare som alla arbetar aktivt i firman.

– Vi har runt 100 tunga fordon i firman. Jag räknade nyligen på hur mycket el vi skulle behöva om vi gick över till eldrivna lastbilar; en omställning vi på lång sikt vill och behöver göra. Det skulle gå åt ett halvt vindkraftverk av de kraftverk som Holmen vill bygga bara för att driva våra bilar, sa Ronny Fyhr. En av de tre parker som skogsbolaget Holmen vill bygga är planerad till Högsjö-Igelfors området i Finspång.

– Just där har vi i familjen en skogsfastighet ”Backa” på cirka 800 hektar som gränsar mot Holmens mark. Vi kommer att bli granne med vindkraften, vilket ju får en att tänka både en och två och tre tankar av lite olika slag, berättade Ronny Fyhr. Mer om de där tankarna lite senare.

Robin Fyhr är barnfödd i Finspång.

– Det var fullt i skolorna inne i Finspång där vi bodde så jag fick åka skolskjuts till skolan i Lotorp. Så där gick jag tills jag var elva år då vi flyttade in till Norrköping och sedan när jag var 21 så slog vi oss ner i Söderköping och där har jag stannat kvar, berättade Ronny.

Att han nu sitter som delägare av miljö- och hållbarhetsföretaget Renall - de två övriga ägarna är Marie-Louise Millby Fyhr som är projektansvarig och vice vd Fredrik Jonsson - är inte en ren slump. Det handlar mer om att det ena ger det andra; som det ofta gör här i livet. Man börjar med något, halkar in på något liknande och plötsligt har det blivit fyrtio år i samma bransch, fast inget är sig likt.

– Morfar var i sitt unga liv lantbrukare och tog sig an arrenden bland annat i Finspång. Jag ville också arbeta inom lantbruksnäringen; gärna med djur. Jag gick lantbruksskolan i Vreta Kloster och arbetade ute på flera gårdar. När jag var i tonåren så gifte min mamma om sig med en åkare; som hade en grusbil. Grusåkandet var osäkert och säsongsbetonat så när Söderköpings kommun la ut sophämtandet på entreprenad så ville mammas man gärna in i den verksamheten, sa Ronny Fyhr.

Efter lite turer hit och dit så blev Ronny kompanjon i firman och som 21-åring startade han därmed sin långa bana i sopbranschen. Som då var något helt annat än vad den är idag. Det handlade i stort om att hämta blandade sopor och om att lägga blandade sopor på tippen.

– Det var väl först andra hälften av 1980-talet som miljötänket på allvar kom in i sophämtandet. Jag har fått vara med om en fascinerande utveckling där vår bransch nu har en mycket viktig roll för hållbarheten i samhället genom våra avfalls- och återvinningslösningar där vi ständigt blir bättre och klimatsmartare, berättade Ronny.

Vi knallade runt lite i Renalls lokaler där på Tenngatan och bytte några ord med medarbetare här och där. Verksamheten har växt och många människor är intresserade av att arbeta med miljö och hållbarhet.

– Det är så kul att inte bara våra kunder utan också många ungdomar har så stort intresse för att vara med och göra en insats för en bättre och mer hållbar värld på alla sätt, sa Ronny Fyhr.

Han är däremot mer besviken på politiken när det gäller den stora frågan om elförsörjningen i samhället. Inget parti "nämnt eller glömt", så saknar han ett tydligt ledarskap för produktionen för all del el som behövs och kommer att behövas inom industrin, för transporterna och för hela det fossilfria samhällets framväxt och stabilitet. Vi talade om den osäkra framtiden för kärnkraften - finns det någon som har råd att bygga ny kärnkraft och vill politiken det i så fall? Varför är det så segt med investeringar i nya kraftnät för elen? Och kommer någon att sätta ner foten när det gäller alla bråk och konflikter om vindkraftsbyggen? Och det är här alla de där tankarna om vindkraften i Igelfors dyker upp i hans huvud.

– Jag är ju inte mer än människa och kan ju tänka att det vore bra om de kunde byggas någon annanstans. Jag förstår till hundra procent oron som de bofasta känner i de trakter där vindkraften kanske ska byggas. Och vi har olika meningar om det här i familjen. Men jag har för min del landat i tanken att jag kan leva med att vara granne med vindkraftsverk. Vill jag ha fossilfri el till firmans bilar i framtiden för att minska utsläppen så får jag nog leva med det. Gammalt och nytt måste mötas om det ska hända något. Så tänker jag, sa Ronny Fyhr.

Marie Stendahl arbetar på Renall i Norrköping.
Marie Stendahl arbetar på Renall i Norrköping.
Vindkraft

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. Vindkraftverk består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet. Ett vindkraftverk är beroende av vindens energitillförsel. Generellt ökar den möjliga effekten från ett vindkraftverk med vindhastigheten upphöjt till tre. Effekten ökar mycket kraftigt med ökande vindhastighet.

Karta: Igelfors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!