De läxade upp östgötarna: "Ta ert ansvar och sköt er"

Vårddirektören Jessica Frisk är trött på de som bidrar till ökad smittspridning i samhället: "Ta ditt ansvar", vädjade hon till östgötarna.

Jessica Frisk vädjar till östgötarna om att ta ansvar för minskad smittspridning i länet.

Jessica Frisk vädjar till östgötarna om att ta ansvar för minskad smittspridning i länet.

Foto: Thomas Möller

Östergötland2021-04-23 14:01

Region Östergötland hade samlat en rad tunga namn till fredagens digitala presskonferens som direktsändes på webben och samtliga talare återkom till samma vädjan: Följ rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och håll ut ett litet tag till.

Man kunde ana en viss grad av frustration hos regionens företrädare. I stället för sjunkande siffror fortsätter antalet smittade att öka.

Eller som Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping uttryckte saken:

– Det är som om några tror det är över nu när våren kommit och vi har läst en del positiva nyheter kring pandemin. Men det är inte över.

Norrköpings motsvarighet, Anna Thörn, var även hon kritisk till de som struntar i de mest basala råden.

– Tyvärr har vårdnadshavare som varit smittade lämnat barn som varit sjuka, vilket gjort att på vissa enheter har hela personalstyrkan slagits ut. Utbildningskontoret rapporterar om fortsatt hög spridning i Norrköping, läget är svårt här, sa Anna Thörn bland annat.

Hon upprepade också tidigare saker som att sjukvården är hårt pressad och att marginaler är små.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare hos Region Östergötland, var även hon besviken.

– Delar av befolkningen respekterar inte rekommendationerna. Vi sköter oss inte i tillräckligt hög grad.

Hon ser inte utökade restriktioner som lösningen på problemet:

– Vi vill inte komma med ännu fler regler. Viktigast är att alla följer de enkla grundregler vi redan har; Stanna hemma vid minsta symptom, håll avstånd och tvätta händerna. 

Britt Åkerlind vittnade om en utsliten personalstyrka.

 – Vi är alla trötta och frustrerade men nu är vi på upploppet och inte ska vi stupa innan mållinjen? Håll i några veckor till. Nu måste vi vända det här tillsammans, vädjade hon på presskonferensen.

Enligt regionens senaste statistik för pandemin behandlades under fredagen 19 patienter på länets iva-avdelningar i Norrköping och Linköping.

– I Norrköping har vi fått öppna dagkirurgiska iva på grund av trycket. Ändå har sju patienter skickats till andra län för vård. Vi klarar det som är akut i dag, men skjuter upp annan vård, sa vårddirektören Jessica Frisk.

Även hon tog tillfället i akt att läxa upp östgötar som struntar i råden och rekommendationerna från FHM:

– Det är inte läge att försöka lista ut kryphål för att slippa följa rekommendationerna. Det är ditt jobb som medborgare att ta ditt ansvar, avslutade hon.

Vrinnevisjukhuset är under svårt tryck, inte minst på iva.
Vrinnevisjukhuset är under svårt tryck, inte minst på iva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!