Regionen varnar för tredje vågen: "Vi balanserar"

Region Östergötland beskriver pandemiläget som en kamp mellan människan och viruset. "Vi står och balanserar på en platå", säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.

Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind och Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning, poängterade vikten av att hålla ut ett litet tag till. Risken för en tredje våg av smittan är påtaglig.

Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind och Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning, poängterade vikten av att hålla ut ett litet tag till. Risken för en tredje våg av smittan är påtaglig.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötlands län2021-03-02 14:22

Vid tisdagens tv-sända presskonferens talade regionens företrädare om ett för östgötarna avgörande läge.

– Vi befarar att det kan komma en våg tre. Det är en kamp mellan oss människor och viruset som kämpar för att överleva och just nu är kampen ganska jämn, vi står och balanserar, menar Britt Åkerlind.

Presskonferensen blev snarast en vädjan till alla länsbor att hålla ut, hålla avstånd, följa rekommendationer och råd, använda munskydd och att inte resa i onödan. Samma mantra som tidigare, alltså.

– Jag vet att det kan låta tjatigt att vi gång på gång upprepar de här sakerna, men det är otroligt viktigt att vi orkar hålla ut ännu ett litet tag, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande.

Det är den ökande smittspridningen i framför allt de yngre åldersgrupperna som oroar. Hotet om en tredje våg är högst påtagligt, men ljuset i tunneln stavas vaccinering.

– Varje spruta skänker hopp om framtiden och vaccineringen följer plan. Vårt mål är att aldrig ha vaccin på lagerhyllan, utan alla doser ska användas direkt, säger Britt Åkerlind.

Knappt 30 000 östgötar har hittills fått första dosen vaccin mot covid-19. Regionen befinner sig i sluttampen av fas 1.

I nästa vecka planerar man att skicka ut brev till länsbor i åldern 80-84.

– Vi jobbar fortfarande under målbilden att alla vuxna ska ha erbjudits vaccinering under första halvåret och vaccinationsviljan i vårt län är mycket god, förklarar Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning.

Utöver de tidigare kända vaccinationscentralerna i Linköping, Norrköping (Mässhallarna) och Motala kunde regionen avslöja att även Finspång och Mjölby kommer att få sina egna centraler.

För Finspångs del handlar det om vaccinationer i Gamla lasarettet samt på vårdcentralen.

Rickard Lundin tog förövrigt tillfället i akt att läxa upp de personer som försökt tränga sig före i vaccinationskön.

Yngre länsbor, och personer som inte tillhör de prioriterade riskgrupperna, har bokat tid för vaccinering.

– Jag vill vara väldigt tydlig här med att det är oacceptabelt och respektlöst att försöka boka en tid man inte har rätt till. Vi kommer att neka samtliga som försöker, säger Lundin på presskonferensen.

För de som inte uppfattat hur vaccinationen kommer att kommuniceras hänvisade han till webbsidan 1177.se.

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, ser vaccinationen som ljuset i pandemitunneln.
Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, ser vaccinationen som ljuset i pandemitunneln.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!