Regionen förstärker: "Vi har ett allvarligt läge"

Region Östergötland har gått upp i förstärkningsläge på regional nivå efter den ökande smittspridningen i samhället.

Jessica Frisk, vårddirektör, berättar om förstärkningsläget i regionen.

Jessica Frisk, vårddirektör, berättar om förstärkningsläget i regionen.

Foto: Henrik Jonsson

Östergötland2021-04-21 15:33

Det meddelade regionen i ett pressmeddelande under onsdagseftermiddagen.
– Vi har ett allvarligt läge med hög belastning på sjukvården och en stor smittspridning, samtidigt som vi genomför en omfattande vaccinationsinsats, säger Jessica Frisk, regional sjukvårdsledare.

Sverige befinner sig i den tredje vågen och trots att många äldre vaccinerats avtar inte spridningen av covid-19.

Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Universitetssjukhuset i Linköping har sedan tidigare gått upp i förstärkningsläge på grund av en hög belastning med många inneliggande patienter, inte minst inom intensivvården. 

Från och med onsdagen gäller förstärkningsläge även på regional nivå och på Lasarettet i Motala.

– Beslutet är fattat utifrån en samlad bild med en allvarlig belastning i vården, hög smittspridning, en omfattande provtagning och en stor vaccinationsinsats, säger Jessica Frisk, regional sjukvårdsledare. 

– Att vi går upp i förstärkningsläge innebär att vi ökar möjligheterna att prioritera våra resurser och kraftsamla mot akut vård och vård som inte kan vänta. Vi behöver säkerställa att vi kan ta hand om de patienter som blir svårt sjuka i covid-19 och att all annan akut vård kan fortsätta.

Just nu vårdas totalt 115 patienter med covid-19 på länets tre sjukhus, 27 av dem på intensivvårdsavdelningarna. Dessutom har fem patienter från Östergötland flyttats till andra regioner för intensivvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!