Magdalena Andersson vet att Sverige är viktigast

Statsminister Magdalena Andersson gästade SVT: s program "30 minuter" på onsdagskvällen. Jag räknade inte men det kändes som om hon vid i vart fall ett tjugotal tillfällen slog fast att hon i varje läge eftersträvade att göra det som var "bäst för Sverige."

Statsminister Magdalena Andersson vill göra det bästa för Sverige; utan ideologiska skygglappar.

Statsminister Magdalena Andersson vill göra det bästa för Sverige; utan ideologiska skygglappar.

Foto: TT

Krönika2022-03-30 21:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Magdalena Andersson vet vad hon gör. Sverige är viktigt för svenskarna. Vilket syns i förtroendesiffrorna i kvällstidningarnas mätningar. Efter bara några månader i ämbetet närmar hon sig de höga förtroendesiffror som Göran Persson och Fredrik Reinfeldt uppnådde när de stod på topp. Magdalena Andersson bidrar därmed till en minskad polarisering och ökad samsyn i politiken. Vilket verkligen är på sin plats. Sverige är inte alls ett så polariserat land som partipolitiken gett sken av under det senaste decenniet. Politiken bör spegla folket mer än vad det speglar politiken.

Magdalena Anderssons värsta konkurrent är Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterna. Det är SD - inte Moderaterna - som har orsakat Socialdemokraterna de största väljarförlusterna någonsin. Socialdemokraterna har gradvis tappat stöd bland arbetarväljare sedan mitten av 1970-talet och framåt. Att partiet i valet 2018 fick 28 procent istället för 35 procent i valet 2006 kan dock tämligen entydigt förklaras med SD: s lyft från 2,9 procent (2006) till 17, 5 procent (2018).

Magdalena Anderssons ledarskap har utöver den viktiga förtroendestegringen inneburit att S i senaste DN/Ipsos opinionsmätning (29/3) ökar till 33 procent. Den vinsten kommer dock i huvudsak från motsvarande minskningar i Vänsterpartiet. SD står tämligen stabilt på sina 20 procent. SD har nyligen öppnat upp för att ompröva sin negativa inställning till medlemskap i Nato. Vilket ökar pressen på S att förhålla sig till det nya och försämrade säkerhetspolitiska läget i vår del av världen.

Magdalena Andersson sa egentligen ganska rakt ut till SVT: s programledare Anders Holmberg att ett medlemskap i Nato är högst tänkbart: Om det krävs för "Sveriges bästa" så gör vi naturligtvis det. Jag känner stark sympati för hennes upplysta egennytta. Den knyter an till vad som grundlade socialdemokratins särställning i svensk politik.   

Ett rituellt inslag i "30 minuter" är att partiledarna ska sätta ihop sina respektive önskeregeringar genom att flytta träfigurer med riksdagens partiledare nära eller långt bort från sig själv. Magdalena Anderssons prio nummer ett var att ställa Jimmie Åkesson längst bort medan alla andra partier/partiledare var mer eller mindre tänkbara. Och det är så det sannolikt ser ut. S eller SD; det är där striden står.