Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Höstens hetaste böcker - för de minsta

Prick och Fläck på nya äventyr, Halvan hittar nya fordon att köra och Rakel som åker till månen med kompisarna. Det är bara några få av höstens alla nya barnböcker.

Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

NORRKÖPING2008-10-21 03:00

Älskade Snuttefilt
Text: Amber Stewart  Bild: Layn Marlow
Rabén & Sjögren
 

Stella är stor nog att strunta i sin snuttefilt. Det tycker hela hennes familj. Men själv är hon inte lika säker. Genom ett missöde tvingas hon avstå från sin filt under en tid och lär sig att det faktiskt går att leva utan den.

Älskade Snuttefilt är en typisk engelsk sagobok för de minsta som utspelas i djurvärlden, i bästa Beatrix Potterstil. Stella och hennes familj är kaniner men de har gjorts mänskliga.

Det är bokens vackra bilder som är behållningen. Här finns mängder av detaljer, främst av olika djur, som grodor, åkersorkar och sniglar. Dessutom har Stella och hennes kaninfamilj gjorts så oemotståndligt gulliga.

När jag blir stor
En ABC-bok
Karin Tidholm, Emma Åkerman
Rabén & Sjögren

Ännu en ABC-bok och denna gång utgår författarna från olika yrken, när de ska få barn intresserade av alfabetet. Texterna till varje bokstav är tvåradig och på rim. De utvalda yrkena är somliga både udda och roligt illustrerade. Bokstaven H får till exempel representeras av en hovslagare. Hur många barn vill bli det? Min egen unge på fem år kände inte till många av yrkena. Hon undrade vad en äggproducent och en åklagare var för något.


En Blommas Liv
Text: Stefan Casta
Bilder: Sara Lundberg
Opal

Flickan Liv och hennes hund besöker under året naturen vid den lilla bäcken, där växer ett humleblomster som betraktar flickan och hennes hund under de olika årstiderna. Bilder och text är lite annorlunda är vad man vanligtvis finner i barnböcker. Texten är poetisk och utan egentlig handling och bilderna har starka uttryck. Det är vackert, ambitiöst men inte särskilt kul tyckte i alla fall min femåring. 


Ibland regnar det
Text: Malin Anclair 
Bilder: Mimmi Tollerup-Grkovic
Opal

Fias mamma är inte som andras. För ena stunden är hon världens påhittigaste utflyktskompis för att i nästa stund inte vilja stiga upp ur sängen. Fias problem är inte mammans mycket olika sidor, utan hur omgivningen uppfattar hennes mamma. Hon vill ju inte ha en konstig mamma.

Det är både en kul och en vemodig bok med sprakande bilder, som passar just den livsbejakande person som Fias mamma är. Bra att den här sortens mamma ges utrymme för det finns faktiskt också manodepressiva mammor därute.

Mia, Max och dockan
i skogen
Petra Szabo
Opal

När Mia och hennes bror Max plockar svamp tillsammans med sin pappa hittar de en docka i skogen. Turligt nog är dockan märkt med namn och telefonnummer. Dockans ägare visar sig vara en tjej som Mia blir kompis med.

Trots vardagstemat är detta en saga. Den handlar om människor som blir vänner med detsamma och alltihop är en dockans förtjänst. Varken historien eller bilderna lyfter. De är murriga och berättelsen är förutsägbart sockersöt. Störande är också att författaren i slutet gör sin bok till en svampguide.


Krutpojken
Text: Ulf Stark
Bilder: Markus Majaluoma
Bonnier Carlsen

Ulf Starks styrka är just förmågan att återskapa stämningsbilder och berättelserna hämtar han från sin egen barndom. Krutpojken handlar om några sommardagar, som Ulf tillbringar på en skärgårdsö i sällskap med farfar och morfar.

Stark återger en mängd ljuvliga detaljer och gör skarpa iakttagelser. Bilderna är från förr, när man gick på dass, åt fattiga riddare med lingonsylt och pojkar faktiskt hette Per-Olof. Det är underfundigt, riktigt bra och Markus Majaluomas bilder passar perfekt till berättelsen.


Galna Gatan 2
– Världens bästa kompis
Text: Sören Olsson, Anders Jacobsson
Bilder: Anna-Karin Garhamn
Rabén & Sjögren

Det här är en bok av samma par som står bakom bland annat Suneböckerna men här arbetar illustratören Anna-Karin Garhamn tillsammans med duon. Tonen här är allvarligare även om det finns humor bland allt mänskligt tillkortakommanden. För på Galna Gatan bor barn som har skilda föräldrar och pojken Vincent som är autistisk.

Galna gatan är en serie. Den första boken handlade om Alva. I tvåan är hennes kompis Allan huvudperson. Texten fungerar utmärkt tillsammans med Garhamns svärtade och talande bilder. AS

n Dagisvärlden är verkligen ungarnas domän och kul att läsa om, eftersom igenkänningsfaktorn är hög för såväl barn som föräldrar. Här finns Svante och Matilda som är bästisar och bestämmer sig för att gifta sig med varandra. Men ganska snart upptäcker Svante att han vill gifta sig med Leila också.

Detta är gediget hantverk, kul bilder och en text som fungerar.

Den hemska Draken
Text: Magnus Ljunggren Bild: Mats Vänehem
Bonnier Carlsen
 

Temat är riddare och drakar och boken vänder sig till barn som just har börjat läsa. Texterna är föredömligt korta och utan krångliga ord. En extra dimension i boken är att de tre vännerna, Egon, Urban och Fiona så är det bara Fiona som vill och vågar vara riddare. Det är skönt att läsa om en tuff tjej för en gångs skull.

Rymd-Rakel och gubben i månen
Text: Martin Widmark  Bild: Britt Sternehäll
Bonnier Carlsen
 

En tjej som hjälte är tyvärr ännu ganska ovanligt i barnboksvärlden. Det är tur att linköpingssonen Martin Widmark har skapat Rakel, som inte bangar för ett riktigt äventyr. Tidigare har hon varit sjörövare och intagit riddarrborgen. Den här gången far hon till månen med kompisarna. Det blir en spännande resa där de träffar rymdmonster, änglar och måste lära sig att prata baklänges. 


Prick och Fläck ser stjärnor
Författare och illustratör:
Lotta Geffenblad
Bonnier

De två kaninerna Prick och Fläck är tillbaka. Lika prickiga och fläckiga som tidigare. Denna gången ser de stjärnor. På flera olika sätt. Stjärnhimlen fascinerar de båda och de letar stjärnbilder tillsammans på natten. Sedan blir det stjärnor på ett helt annat sätt, då de båda krockar med sina huvuden. Frågan är om den flygande tallriken som sedan dyker upp är på riktigt eller inte.

Prick och Fläck ser stjärnor är en enkel berättelse för de mindre barnen med en stundtals underfundig historia, liksom övriga Prick och Fläck-böcker.

Sunes tusen tjusarknep
Sören Olsson, Anders Jacobsson
Rabén & Sjögren

Det här verkar vara parets tjugofemte bok om Sune. Min åttaåring blir inte besviken. Vi kluckar båda av skratt när vi tillsammans läser boken. Det bästa med Suneböckerna är att här skrivs det som så många vuxna och barn tänker och tycker men inte vågar att säga själva.  
 
Här kommer grävskopan
Författare: Arne Norlin
Illustratör: Jonas Burman
Rabén & Sjögren

Återigen tar Halvan med sina läsare på ett detaljterat äventyr bland fordonens värld. Denna gång är det grävskopan som står i centrum. Eller grävmaskinen, som den faktiskt heter säger Halvan.

Halvan är en liten kille med stor fantasi och från leksaksbilarna på golvet i hans rum förflyttas läsaren snart till den riktiga världen. Vips så är Halvan själv grävmaskinist och det är dags att gräva utanför dagis. Halvan-böckerna är guldgruvor för barn med stort intresse för detaljer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!