Folkbladet har tidigare berättat om planerna på en Nycirkusfestival i Finspång som ursprungligen föddes av Finspångs nytillträdde kulturutvecklingschef Lars Wassrin. Nu står det klart att denna festival kommer att äga rum mellan den 23 och 27 augusti i sommar.
Lars Wassrin har tidigare haft ledande positioner i nycirkusgruppen Cirkus Cirkör.
– Efter mer än 10 års arbete med Cirkus Cirkörs internationella arbete såg jag behovet av en internationell cirkusfestival i Sverige, fylld med ett intressant konstnärligt inflöde för såväl publik som för konstformen. Som gammal östgöte kände jag till att det i Östergötland hände intressanta saker med nycirkusen på olika plan och när jag kom i kontakt med Finspångs kommun, som visade sig ha ett utvecklat arbete med cirkus i skolorna och på Kulturhuset, blev jag nyfiken, säger Lars Wassrin som kommer att fungera som konstnärlig ledare för festivalen.
Att Finspång är en jämförelsevis något mindre ort är i sig ingen nackdel i sammanhanget.
– Med inspiration från en av världens mest prestigefulla nycirkusfestivaler i södra Frankrike, som arrangeras i en ort av samma storlek som Finspång, väcktes idén att placera festivalen här, säger Lars Wassrin.
Nycirkus Öst handlar om ett treårigt projekt där Region Östergötland, Östgötateatern och Finspångs kommun – med stöd av statliga Kulturrådet – vill stärka och utveckla den samtida cirkusen i Östergötland. Dels då genom den första svenska, årligt återkommande internationella nycirkusfestivalen och dels genom byggandet av ett östgötskt nav för nycirkusens både konstnärliga och pedagogiska utveckling i regionen.
En ambition är att öppna upp för influenser från andra länder och projektledaren Eva Lundgren Stenbom har börjat arbetet att boka och planera för festivalen.
– Det kommer att bli många internationella inslag, säger Eva Lundgren Stenbom som i arbetet med dessa bokningar kommer att ta hjälp av Lars Wassrin.
– Han har ett otroligt nätverk efter sina år med Cirkus Cirkör.
Var är Nycirkus som störst internationellt sett?
– Det är nog i Frankrike där det är en viktig del av kulturlivet men det har kommit i flera länder på senare år, till exempel i Finland, bedömer Eva Lundgren Stenbom som siktar på bredd till sommarens festival men också vill betona projektets övriga delar:
– Vi vill ha en sprudlande festival men det handlar inte om ett engångsjippo utan vi vill ha ett långsiktigt tänk för att föra ut nycirkus brett i hela Östergötland. Till exempel finns planer på att utveckla pedagogik i skolor med hjälp av nycirkus men vi vill även nå äldre och nyanlända, ja alla grupper i samhället.
Nu har en länsomfattande kartläggning också påbörjats för att få en uppfattning om vilka aktörer med koppling till nycirkus som finns i respektive kommun; den 6 mars kommer en stor nätverksträff att äga rum.