På Galleri Kronan i Norrköping ställer två konstnärer ut, Catharina Johansson Ek och Sonny Löfvall. De träffade varandra för första gången när utställningen hängdes på onsdagen.

Åke Bjurhamn som ansvarar för utställningen från galleriets sida valde att de båda konstnärernas målningar skulle blandas, hänga bredvid varandra, i galleriets olika rum.

– Vi har blandat helt. Det känns som att de kan prata med varandra, säger Catharina Johansson Ek.

Artikelbild

| Ett möte. Konstnärerna Sonny Löfvall och Catharina Johansson Ek möts på Galleri Kronan i Norrköping.

Catharina Johansson Ek bor i dag i Misterhult i Småland, men har tidigare bott i Linköping, Valdemarsvik och på Gotland. Hon målar i olja.

– Jag har utnämnt mig själv till språkrör för djur och natur. Vi måste ha fred, vi måste ta hand om den här Jorden, så det stoppar jag in i alla målningar, säger Catharina Johansson Ek.

– Vi måste betrakta vår omvärld med empati. Vi har inte rätt att utnyttja och förgöra.

– Om jag var ung i dag skulle jag vara aktiv i Greenpeace, säger hon.

Artikelbild

| Hund. "Göte Varg fyller 13 år".

Snart 60 år gammal, i höst, låter hon i stället sina bilder tala.

Grävlingen, ofta illa sedd på landsbygden, och ugglan, ett mytiskt nattdjur, som färdas mellan ljus och mörker, dyker ofta upp i målningarna.

Artikelbild

| "Under ytan". Sonny Löfvall har inspirerats av renässansmåleri.

Framför målningen "And the garden of hope is the survivors garden" berättar hon att den kom till under en period mellan en stor canceroperation och cellgiftsbehandling.

Hon hämtar kraft i naturen, och ser djuren, som de islandshästar hon har, som healers.

Artikelbild

| Hoppets trädgård. Catharina Johansson Ek på Galleri Kronan.

– De har en fantastisk förmåga att vara här och nu, med väldigt mycket god energi.

Djuren har blomsterprydnader på huvudena, en hyllning till dem, säger Johansson Ek, som också målar som hon säger porträtt av djur, en hund eller en katt, för att lyfta fram dem som individer.

Konstnären Sonny Löfvall, Söderköping, som fyller 68 på söndag, arbetar även med möbel- och utställningsformgivning, och har också en bakgrund med scenografi och teaterdekor, bland annat på Östgötateatern.

På Galleri Kronan visar han oljemålningar, som den här gången går mot det mörkare hållet, med färger, orange och rosa, som glöder under ytan, bakom trädstammar, eller i den vagt oroande "Nattens väktare", en tidigare realistisk bild som förvandlats till former och färger som betraktaren själv får läsa in betydelsen av.

Sonny Löfvall förklarar själv mörkret i sina målningar med känslan för någon slags renässansmåleri.

Vernissage är det på lördag.