Tv-krönika En fantastisk romansvit har blivit tv-serie, Vikingarna är på intågande och ska man inte sluta medan "Så mycket bättre" fortfarande är bra"?

"Min fantastiska väninna" är en fantastisk romansvit av pseudonymen Elena Ferrante. Förväntningarna på tv-serien har därför legat högt. I mitt tycke är den första romanen den minst intressanta men den behövs för att skapa bakgrunden för det som kommer sen. Det första avsnittet av serien var väldigt trogen boken. På ont och gott. Det är som man föreställt sig. Elena och Lila är såna ungar som man föreställt sig. Det måste man nog ge Ferrante en eloge för - de är bra beskrivna.

Om man aldrig läst böckerna och undrar vad det där är för italiensk barnserie så säger jag: håll ut. Det här är egentligen bara ett förspel. Relationen mellan Elena och Lila blir livslång och komplicerad. Det intressanta händer egentligen i vuxenlivet.

Sen kan jag tycka att det är slött av HBO Nordic att inte ge serien ett svenskt namn. Den kunde ha hetat "Min fantastiska väninna" precis som den första romanen istället för det engelskspråkiga "My brilliant friend" då det ger sken av att skådisarna skulle prata engelska. Det gör de inte. Det här är ett skitigt, fattigt efterkrigs-Neapel. Här pratar man napolitanska.

Fotot är oerhört vackert och känns filmiskt.

Jag vet inte vad de gjort med formatet på "Så mycket bättre" (TV4) i år men det känns som att det är mindre aktiviteter och mer fokus på låtarna - så stort fokus att gästartister plockas in. Ändå är det inte ofta som låtarna stiger över cover-stadiet. Visst bjuder Linnea Henriksson på sig själv men man får inte känslan att varken Gadd eller Albin gör det. Kanske är det slut på artister som bjuder på sig själv och som samtidigt kan göra personliga tolkningar. Låt då konceptet vila några år så att vi minns det med positiva förtecken.

För alla som gillar "Big Bang Theory" är det en glad nyhet att Dplay (Kanal 5:s streamingtjänst) nu har de första elva säsongerna av serien och fyller på med säsong tolv vartefter de sänds i Kanal 5.

Netflix släpper säsong fyra av "How to Get Away with Murder" den här veckan. Själv trillade jag av det tåget någonstans i början på andra säsongen men serien har många fans. Lite coolt var det också när karaktären Annalise dök upp i ett avsnitt av "Scandal". Båda serierna är skapade av Shonda Rhimes som också producerar och skrivit manus för "Grey's Anatomy" och "Private Practise".

Nästa vecka är "Vikings" (HBO Nordic) tillbaka. Det är andra halvan av säsong fem som har premiär 29 november. Samtidigt släpper HBO också första halvan av säsongen. Här finns alltså en chans att komma ikapp om man inte sett de senaste avsnitten.

Det finns en del problematiskt (Hitte-på-namnet Kattegatt till exempel, det riktiga namnet kom till på 1600-talet) med serien men den har ändå något som fascinerar och många intressanta karaktärer, inte minst Gustav Skarsgårds båtbyggare. Min favorit är Lagerda, den mäktiga sköldmön.

Dagen efter är det också säsongspremiär för "På spåret". Då tävlar Bea Uusma och Kristoffer Appelquist mot Ebba Hultkvist Stragne och Samuel Fröler. Yukimi Nagano är gästartist. Hon är en svensk sångerska (i bandet Little Dragon) som samarbetat med The Gorillaz och Koop.

Programmet har nästa höst rullat i sitt nuvarande format i tio år. Det går fort när man har roligt. Kanske är det dags för nån liten uppdatering - ny orkester eller nytt tävlingsmoment kanske?