Den tjugonde upplagan av Guldklavengalan, dansbandsbranschens motsvarighet till Grammisgalan, bjöd på en rad gästspel från tidigare vinnare och en och annan dansbandslåt. Bästa dansband blev Streaplers.

Det är helt underbart! Vi är jätteglada, sade Kenny Samuelsson i Streaplers när bandet tog emot sin Guldklav.

Galan leddes av Kim Kärnfalk, en veteran i sammanhanget.

Jag och Guldklaven är lika gamla så till vida att det var för 20 år sedan jag började med dansband, sade Kim Kärnfalk, varpå hon framförde "Lyssna till ditt hjärta", som hon och bandet Friends vann Melodifestivalen med 2001.

En Guldklav för bästa låt 2019 vann Mikael Karlsson, Nanne Grönvall, Casper Janebrink och Thomas "Plec" Johansson för deras "I do" som Arvingarna framförde i Melodifestivalen.

Det är helt fantastiskt! Jag är så glad över att jag har fått vara med på den här resan, sade Nanne Grönvall.

Trodde på Casper

Årets kvinnliga sångare blev Maria Persson från Blender. Hon kammade hem priset för tredje året i rad, och fjärde gången totalt. Årets manliga sångare blev Peter Larsson från Larz-Kristerz.

Jag var helt övertygad om att Casper skulle vinna. Att få det här priset i konkurrens med Casper och Olle är fantastiskt, sade Peter Larsson.

På plats för att dela ut priset till Peter Larsson var Git Persson, som vann i kategorin bästa sångerska på den allra första Guldklavengalan år 2000.

Gud vad snygga ni är! Dansbandsbranschen blir bara snyggare och snyggare, sade Git Persson.

Guldklaven för årets album kammade Casanova hem med plattan "Vi lever här och nu".

Det var ju nästa år vi skulle vinna när vi kommer med vårt nya album. Men vi kan la ta ett på vägen, sade Casanovas sångare Henrik Sethsson.

"Jag gråter nu också"

Juryns specialpris, som uppmärksammar någon eller något som har varit särskilt betydelsefullt för dansbandsmusiken, gick till Thorleif Torstensson.

"Årets pristagare är en ikon inom svensk dansmusik. Han var med och födde fram genren och har format den till vad den är i dag", löd delar av juryns motivering.

Thorleif Torstensson startade bandet Thorleifs när han var 13 år gammal och den nu 70-åriga artisten ledde bandet fram till dess upplösning 2012.

Mina tårkanaler är slut nu. Jag har gift mig nyss och då grät jag och jag gråter nu också. Jag är lycklig över alla de år jag har fått vara med er fantastiska människor, sade Thorleif Torstensson.

Guldklaven är startskottet på dansbandsveckan i Malung som i år har bokat hela 82 dansband och väntas ta emot nära 50 000 besökare.