Vid halvettiden på lördagen hälsade den arrangerande föreningen Blacka Musiks vice ordförande Patrik Hyberts den stadigt växande publiken välkommen till det "legendariska" Folkets Hus i Skärblacka där konserten numera hålls i parken utanför huset. Vilket passade alldeles utmärkt i år. Solen värmde i vart fall inledningsvis publiken som satt på stolar och filtar och intog medhavd mat och dryck på den stora gräsplanen framför scenen.

Först ut av alla band var Disciples; en reggaeorkester med medlemmar från Skärblacka och Finspång. Det lokala musiklivet var överlag mycket väl representerat på minneskonserten. Men som traditionen bjuder så saknades det heller inte långväga gäster.

Senare på kvällen var till exempel Kenyatta Hill/Christos DC från Jamaica och USA uppsatta på spellistan.

Artikelbild

Start. Patrik Hyberts hälsade välkommen.

– Det speciella med det bandet är att Kenyatta Hill är son till Joseph Hill som hade sådan framgång med reggaebandet Culture. Joseph Hill (som avled efter en spelning i Berlin 2006 vid 57 års ålder) var här i Blacka Folkets Hus och spelade på en minneskonsert för tjugo år sedan. Och nu är hans son här. Det är stort, sa Patrik Hyberts till Folkbladet.

Medan Folkbladet var kvar på konserten så avlöstes Disciples av bandet Schoolvibes som består av ungdomar från Mosstorps grundskola i Skärblacka.

Patrik Hyberts berättade då han introducerade Schoolvibes att det sedan länge finns ett mycket gott samarbete mellan Mosstorpsskolans musiklärare och Blacka Musik.

– Det förnyas hela tiden med yngre musiker underifrån. Det är helt fantastiskt, sa Hyberts från scenen och fick en lång applåd av publiken.

Artikelbild

Svensk reggae. Gräsrot med Jonas Engblom.

Mellan akterna på scenen underhöll DJ Andreas Daunfeldt från ett litet tält till vänster om estraden. Andreas uppträder under artistnamnet "Blacka muffin soundsystem".

Han är uppvuxen i Skärblacka men bor nu i Norrköping.

Artikelbild

| Stånd. Mor och dotter sålde kläder och prylar.

– Så det har blivit några minneskonserter för mig, sa Andreas till Folkbladet.

Några som var i Blacka för första gången var däremot Sandra Petchote och hennes mamma Monica Johansson från Västervik. De sålde kläder och accessoarer som de tillverkat själva.

Artikelbild

| Chef. Bengt Cete är fritidsgårdschef.

– Vi känner oss så välkomna och uppskattade. Och vi älskar reggae, sa hon till Folkbladet.

I publikvimlet sprang Folkbladet ihop med Bengt Cete som inte bara är lokalpolitiker för Miljöpartiet.

Artikelbild

| Många ville in. De flesta betalade.

– Jag är faktiskt chef för fritidsgården i Skärblacka, sa Cete till Folkbladet. Som dock inte var på plats främst å yrkets vägnar.

– Det är hälsobefrämjande att vara här, sa Bengt Cete.

Artikelbild

Yngsta bandet. Schoolvibes på scenen.

Så länge Folkbladet var kvar på konserten så föreföll ordningsläget att vara gott. De tre poliserna som kom inåkande i en polisbuss strax efter konsertstarten satt i vart fall och mumsade på kaffe och mazariner i det slutna artistfiket inne på Folkets Hus.

När den tredje akten - det lokala bandet Gräsrot - gick upp på scenen så började publikleden att tätna lite mer. Vid den "obligatoriskt/frivilliga" entrén bildades stundtals köer. De flesta betalade något - "minst en tjuga" - för att komma in och för att få Blacka Musiks armband runt handleden.

Gräsrot med sångaren Jonas Engblom bjöd på några gungande reggaelåtar på svenska. Senare på kvällen spelade Papa Dee och naturligtvis hela musikfestens ursprung: Kalle Baah.