Stadsmuseet plockar fram svartvita pärlor

43 favoritbilder från Stadsmuseets enorma bildskatt visas i ”Norrköping i svartvitt” – en fotoutställning som lättsamt berättar om vardag, fest och glädje. Men också ett stänk sorg.

24 september 2015 16:09

I Stadsmuseets imponerande bildskatt finns mellan 400 000 och 500 000 bilder som belyser Norrköpings historia från 1800-talet fram till idag. Utställningen visar bilder från omkring 1900 till 1970-tal, men istället för att ta fasta på de stora händelserna i staden har man denna gång velat spegla vardagslivet i Norrköping.

– Vi ville visa bilder som inte har visats så många gånger tidigare. Ofta har vi visat mörka bilder från textilindustrin, men nu ville vi visa stadens folkliv, säger Pernilla Pusa. Det skulle vara lite mer lättsam gallerikänsla.

Som bildarkivarie ser Pernilla Pusa omkring 2000 bilder i samlingen varje dag. Museet får många förfrågningar om bilder från privatpersoner, forskare, myndigheter och företag till sådant som utsmyckning i trapphus, böcker om arkitektur, bilder på släktingar. De historiska bilderna efterfrågas också av kulturutredningar eller arkitektkontor som använder bilderna för att blicka framåt.

– Jag har jobbat med det här i åtta år nu, och känner ofta: "Oh, den där bilden måste bara få visas". Vi har vissa favoriter som gör ett starkt intryck på oss, säger hon.

"Ville ha bredd"

I utställningen kan man bland annat se vardagsbilder från båten Vimman i Strömmen, julskyltning och Kakhusets fullsatta uteservering. Men också från det nya snabbköpet Menta, där en dam i persianpäls nyfiket tittar på en förpackning med Felix potatismos.

– Vi ville ha en bredd i utställningen och har plockat med några humorbilder, säger Sofia Hammarqvist, intendent med ansvar för foto och film.

Här finns bland annat reklambilder, pressbilder och ett så kallad post mortem-porträtt av en död pojke.

– Post mortem-bilderna var en speciell genre, ofta var det fotografier av barn. Förr hade man inte så många bilder, så för många var detta en sista chans att föreviga sitt barn för att kunna bevara minnet av den avlidna pojken eller flickan, säger Sofia Hammarqvist.

Igenkänning

Bland de äldre bilderna är en bild från nitratnegativ med en vy över Carl Johans Park och Tuppens industrier.

– Den är helt fantastisk. Nitratbilden blir så luddig och skön. Man känner igen Strömmen och alla skorstenarna. Det var strömmingsmarknad vid Refvens grund då, berättar Sofia Hammarqvist och gissar att bilden är tagen under 10- eller 20-tal.

Bland fotograferna märks Lennart Jansson, Anders Kratz och – framför allt – Carl Werngren, som var verksam som fotograf från 10-talet fram till sin död 1950.

– Han är en av de främsta fotograferna, men är också den som vi har störst samlingen av. Han tog fantastiska bilder och har dokumenterat en stor del av Norrköpings 1900-tal, säger Sofia Hammarqvist.

Knyter an

Tanken med den egenproducerade ”Norrköping i svartvitt” är att lyfta fram museets fotosamling, som numera förvaras i ett nytt och klimatanpassat arkiv på Bråvalla. Dessutom knyter man an till den pågående utställningen ”Ditt magasin” i Färgerisalen som visar föremål ur museisamlingen.

– Flytten till Bråvalla har gjort att vi vill uppmärksamma våra samlingar, säger Sofia Hammarqvist.

Utställningen har vernissage på kulturnatten och invigs av Elsmarie Julin, chef för kultur- och fritidsförvaltningen. Den pågår till 31 januari nästa år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!