Sofi vill hitta rum för själen

Hon flyttade till Norrköping för fyra år sedan efter en treårig sejour i Grönland (!) och har nu släppt sin debutsingel. Möt Sofi Ek som vill stärka och beröra med sina texter som ofta är hämtade från personliga erfarenheter.

Det är en resa hon gjort, Sofi Ek, inte bara i geografisk mening. Hon är uppvuxen i Stockholm och Nyköping och har därefter utbildat sig inom musikalgenren i Västerås och Göteborg. Efter att ha jobbat som musikalartist i Köpenhamn flyttade hon till Grönland med sin familj och blev kvar där i flera år.

– Efter det fick jag hemlängtan och flyttade till Norrköping för fyra år sedan, anledningen att jag flyttade hit är att mina syskon bor här och jag bodde också här en period som barn, berättar Sofi Ek som nu jobbar här som sångpedagog.

Det var under tiden i Köpenhamn som hon kom att börja skriva egna låtar med svenska texter och i och med det på sätt och vis ändrade den kurs hon tagit.

– Det blev mer och mer att jag sjöng jazz där och så började jag skriva musik och upptäckte att jag verkligen älskade det, just det där att kunna uttrycka sina personliga upplevelser men samtidigt försöka göra det allmängiltigt. Min ambition är att skriva texter som berör och skänker hopp men det handlar ju också om konsten att få själva musiken att höja texten och känslan, säger Sofi Ek som förutom jazz och soul också är intresserad av folkmusik och världsmusik – inte minst nordiskklingande – hon nämner i sammanhanget den färöiska sångerskan Eivør Pálsdóttir (som kommer till Arbis i mars).

I början av februari släppte hon sin debutsingel: "Rum för själen", en innerlig ballad, och videon till låten kom ut i förra veckan (är nu uppe i över 15 000 visningar). Men redan denna vecka kommer hon tillsammans med bland annat pianisten Marcus Österlund (som hon samarbetar stadigt med) att påbörja inspelningen av låten "Fyller mig med kraft".

– Den är lite annorlunda mot "Rum för själen", mer upptempo med R'nB-funkig rytm. Likheten mot förra låten är att det är en stark och personlig text, säger Sofi som tillägger att det var en svår låt att skriva.

– "Fyller mig med kraft" handlar om när man hamnar i en situation där man blir illa behandlad på något sätt, det kan handla om någon på jobbet eller som i mitt fall en destruktiv relation. Det är lätt att få hämndtankar och dras med i det destruktiva men jag vill välja att fortsätta vara generös, att inte ljuga och det hoppas jag kommer fram i låten.

Hon är glad över samarbetet med pianisten Marcus Österlund men också de övriga musikerna på plattan: trummisen Fredrik Österlund och basisten Anders Johansson. Hon nämner också producenten Ditte Lindbom på skivbolaget Yong Music i Stockholm.

– Det är faktiskt lite kul med en kvinnlig producent, det finns tyvärr inte så många i branschen.

Mer material kommer att släppas under året med jämna mellanrum.

– Jag ser det som ett album med åtta låtar som hänger ihop musikaliskt och med ett gemensamt tema även om vi släpper dem en och en, säger Sofi Ek som också siktar på fler videosläpp – hon beskriver samarbetet med FilmVision (som filmade videon till "Rum för själen") som väldigt bra.

– Jag hoppas att vi kan hinna med en video även till nästa låt som vi planerar att släppa innan 1 april.

Musik kan vara så mycket – den kan locka till dans eller fylla en med energi, den kan trigga känslor eller plötsligt väcka minnen från den där första skoldansen som blir nästan plågsamt levande. Men musik kan också vara en hjälp i en svår situation: Sofi Ek återkommer flera gånger till ordet "hopp".

– Jag hoppas kunna inspirera och ge styrka att komma vidare och kanske också visa på en metod hur man kan bryta ett mönster, hur man kan agera – det finns alltid ett hopp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa