Runge om Golden Globe: Känns upphetsande

Lady Gaga får hård konkurrens av Glenn Close på Golden Globe-galan. Skådespelarveteranen Close är nominerad för sin roll i Björn Runges "The wife".

Det känns upphetsande, roligt! säger Runge till TT.

6 december 2018 14:24

Glenn Close har varit Oscarsnominerad sex gånger – men aldrig fått ta emot statyetten. Den svenske regissören konstaterar att hon vid det här laget har lärt sig att inte ta ut något i förskott inför prisgalor.

TT: Vad tror du om hennes vinstchanser?

Jag har ingen aning, jag tror att det är väldigt duktiga skådespelerskor och filmer. Jag är bara glad att hon har blivit nominerad eftersom det kräver någonting för att man ska ta sig dit.

"Perfekt" inspelning

Själva inspelningen av "The wife" beskriver han som "perfekt".

Hon har en sådan erfarenhet och har varit med väldigt länge, samtidigt är hon väldigt generös. Vi hade en inspelning som var oerhört fokuserad och konstruktiv, säger han.

Mycket uppmärksamhet har riktats mot "A star is born", där Lady Gaga och Bradley Cooper tippades bli nominerade och båda två infriade förväntningarna. Filmen fick sammanlagt fem nomineringar, precis som "The favourite" och "Green book" – men allra flest fick något överraskande "Vice", med sex nomineringar. "Vice", som ännu inte har haft premiär i USA, handlar om Dick Cheneys tid som vicepresident.

Samtidigt får svenske Ludwig Göransson en Golden Globe-nominering för musiken till "Black Panther".

Det känns helt fantastiskt. Det är jättekul, säger han till TT.

Han har på kort tid seglat upp som en av svensk musiks främsta exporter. Göransson skrev bland annat hitlåten "This is America" till Childish Gambino och har också gjort filmmusiken till bioaktuella "Venom". För sin musik har han tidigare nominerats till flera Grammys. Framgångsåret har han inte fått grepp om ännu.

Jag har inte riktigt hunnit tänka på allt sånt, det har varit så många projekt. Det har inte riktigt hunnit bli en lugn stund hittills. Man kanske får ta en morgon, stanna upp och vara tacksam.

Ludwig Göransson beskriver "Black Panther" som en film som förändrade mångas liv. Men vad nomineringen innebär för hans egen karriär vet han inte riktigt.

Jag blir bara glad och stolt över att projektet får sådan här typ av uppskattning. Den här filmen har haft en sådant här otroligt inflytande inte bara i USA utan även i Europa och Asien.

"En livsomvälvande upplevelse"

Göransson har i en tidigare intervju med TT berättat att han tillbringade en månad i Senegal och Sydafrika jammandes med olika musiker för att göra research inför arbetet med "Black Panther".

Det var en livsomvälvande upplevelse. Jag blev inbjuden i deras kultur och fick lära mig vad danserna och vad musiken betyder, sade han.

Låten "All the stars" med Kendrick Lamar från "Black Panther" har också fått en nominering. Den är dock skriven av Lamar, SZA, Soundwave och Al Shux.

På tv-sidan är det "The assassination of Gianni Versace: American crime story" som leder fältet med fyra nomineringar.

Galan hålls den 6 januari, med Sandra Oh (som pikant nog också är Golden Globe-nominerad för sin roll i "Killing Eve") och Andy Samberg som programledare.

Fakta: Nomineringarna med svenskintresse

Bästa kvinnliga skådespelare i ett drama:

Glenn Close för "The wife"

Lady Gaga för "A star is born"

Nicole Kidman för "Destroyer"

Melissa McCarthy för "Can you ever forgive me?"

Rosamund Pike för "A private war"

Bästa originalmusik i en spelfilm:

Marco Beltrami för "A quiet place"

Alexandre Desplat för "Isle of dogs"

Ludwig Göransson för "Black Panther"

Justin Hurwitz för "First man"

Marc Shaiman för "Mary Poppins returns"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Ullberg/TT, Sofia Sundström/TT