Regipriset till Goran Kapetanovic

Långfilmsdebutanten Goran Kapetanovic tilldelas Guldbaggen för bästa regi för sin film "Min faster i Sarajevo".

Min faster kommer att bli väldigt stolt i kväll, säger en lycklig pristagare.

23 januari 2017 21:27

Med en speltid på 59 minuter faller "Min faster i Sarajevo" strax under strecket för vad som vanligtvis betraktas som långfilm. Men till årets prisutdelning där skådespelar-, manus- och regikategorierna utökats från tre till fyra nominerade fick filmen plats, till den Sarajevofödde regissörens stora glädje.

Den polska filmfotografen Ita Zbroniec-Zajt tilldelas Guldbaggen i kategorin bästa foto för "Yarden" och blir därmed historisk som den första kvinnliga fotografen som får priset. Zbroniec-Zajt var dessutom även nominerad för "Min faster i Sarajevo".

Hederspriset till veteran

Årets hederspris tilldelas en riktig veteran i filmbranschen, eller "ryggraden i Sveriges filmbransch", enligt Svenska Filminstitutets vd Anna Serner. Prismottagaren Katinka Faragó inledde sin karriär som scripta på 1950-talet och arbetade på Ingmar Bergman-filmer som "Det sjunde inseglet" och "Smultronstället" innan hon axlade producentmanteln. Som producent har Faragó filmer som "Populärmusik från Vittula", "Tic tac" och ett flertal "Jönssonligan"-filmer på sitt cv.

Den tyska regissören Maren Ades komedi "Min pappa Toni Erdmann" har överösts med priser sedan premiären i fjol. Filmen var även nominerad till bästa utländska film på Guldbaggegalan, men juryn föredrog László Nemes förintelsedrama "Sauls son".

Michael Nyqvists insats som chefredaktör Markel i Pernilla Augusts filmatisering av "Den allvarsamma leken" resulterade i en Guldbagge för bästa manliga biroll. Det är Nyqvists andra Guldbagge i karriären. År 2003 tilldelades han priset i kategorin bästa manliga huvudroll för "Grabben i graven bredvid".

"Skam"-referenser

"Den allvarsamma leken" prisades också i kategorin bästa kostym. Det är kostymören Kicki Ilanders tredje inteckning på Guldbaggegalan sedan hon även tilldelades Guldbaggen i kostymklassen för "Monica Z" 2014 samt mottog juryns specialbagge för "Arn: Tempelriddaren" 2007.

Programledaren Petra Mede bjöd på en rad referenser till den norska tv-succén "Skam" i sina skämt från scen, men det var regissören Johannes Nyholm som lockade till kvällens hittills största skratt när han tog emot priset för bästa manus för "Jätten".

Nyholm plockade upp prisutdelaren Jason Diakités manus och läste innantill innan han inledde något som lät som en rejäl sågning av prisutdelningar. Till sist ändrade han sin ton och höll ett regelrätt tacktal:

Det är fånigt med priser, har jag försökt intala mig. Ändå blev jag väldigt glad när mitt namn ropades ut. Tack så mycket!

Två priser till dansdokumentär

Sadzida Setic, som inte kunde närvara vid prisutdelningen, belönades med en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga biroll för "Min faster i Sarajevo".

Tora Mkandawira Mårtens film "Martha & Niki" utsågs till bästa dokumentär och tilldelades även Guldbaggen i klippkategorin. Mkandawire Mårtens befinner sig i Sydafrika och skickade sin man André Mkandawire att ta emot priserna tillsammans med redigeraren Therese Elfström.

Gullspiran, priset för enastående insatser inom barnfilm, tilldelas Petter Lennstrand för "Upp i det blå".

Ahang Bashi, vars film "Skörheten" också har chans på Guldbaggen för bästa film, utsågs till årets nykomling och var segerviss inför framtiden i sitt tacktal:

Jag ska precis börja göra min första fiktionsfilm, så vi ses här om några år igen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!