Oscar Wildes stulna ring hittad av konst-Indy

En stulen guldring som varit en gåva från den irländske författaren Oscar Wilde är återfunnen. Dramats hjälte är återigen nederländske Arthur Brand – även känd som konstvärldens Indiana Jones.

16 november 2019 15:38

Ringen i 18 karats guld, formad som ett bälte med spänne, gavs 1876 som present av Oscar Wilde och hans studiekamrat Reginald Harding till deras gemensamme vän William Ward. Tillsammans med sina initialer lät de unga männen gravera in orden "Kärleksgåva, till en som önskar kärlek" på grekiska.

Tidigare fanns den utställd på Magdalen College vid universitetet i Oxford, där den kände dandyn studerade.

Men 2002 bröt sig en berusad före detta städare vid universitetet in i lokalerna och plockade med sig ringen. Mannen påstod senare att han ha sålt den vidare till en skrothandlare för en bråkdel av värdet. Sedan upphörde alla spår, och man fruktade att dyrgripen smälts ned.

Kan varit del av rekordbyte

Men 2015 fick den nederländske konstdetektiven Arthur Brand fick upp vittringen. I de dunklare hörnen av konstvärlden ryktades om en viktoriansk guldring med "skrift på ryska". Han förstod vilket föremål det handlade om.

Tillsammans med en antikhandlare och kontakter i Londons undre värld lyckades Brand till slut spåra ringen och förhandla fram ett överlämnande.

Och Oscar Wildes gamla kärleksgåva hade sannolikt fortfarande varit försvunnen om det inte vore för en annan stöld, tror han.

Ryktena om ringen började nämligen cirkulera några veckor efter den omtalade kuppen i Londons juvelerardistrikt Hatton Garden påsken 2015.

"Stycke engelsk humor"

Tjuvarna, som senare döptes till "Farfarsgänget" på grund av sin relativt höga ålder, borrade sig in i ett underjordiskt valv och kom över smycken och andra föremål till ett värde av motsvarande 180 miljoner kronor. Stöten har beskrivits som det största inbrottet i brittisk rättshistoria. Trots att nio gärningsmän hittills dömts för brottet saknas fortfarande en stor del av bytet. Arthur Brand är övertygad om att ringen fanns bland stöldgodset.

Jag fick ta emot ringen mitt framför Hatton Garden Safe Deposit, vilket jag tyckte var ett stycke engelsk humor, säger han.

Ringen, som vid försvinnandet för snart 20 år sedan värderades till motsvarande 430 000 kronor, ska lämnas tillvaka till Magdalen College vid en mindre ceremoni 4 december.

Författaren och forskaren Arthur Brand har blivit internationellt känd för sin goda näsa för stulen konst på vift. Tidigare i år har han både snokat rätt på en Picassomålning som försvann från en saudisk lyxjakt 1999 samt hittat två tusenåriga spanska stenreliefer i en brittisk trädgård. Förra året återbördade han 1 600 år gammal mosaik till en bysantinsk kyrka på Cypern.

Fakta: Oscar Wilde

Oscar Wilde, född 1854 i Dublin, var en irländsk författare och dramatiker.

Till hans verk hör "Dorian Grays porträtt", "Solfjädern", "En idealisk äkta man" och "Mister Ernest".

De två sistnämnda pjäserna sattes upp i London och drog stor publik. Samtidigt dömdes Oscar Wilde till fängelse för sin kärleksaffär med Alfred Douglas och pjäserna lades ned.

Oscar Wilde dog i Paris 1900, 46 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Berglund/TT