Det är ett tema som går igenom Margaretha Janssons separatutställning på Galleri Kronan.

Margaretha Jansson, 61, bor utanför Karlstad. Hon jobbar i tempera, olja och akvarell, och även med skulptur, småskulpturer i brons. Några akvareller kombinerar hon med blästrat glas.

Hennes huvudmotiv: människor.

Artikelbild

| "Skuggan". Akvarell.

Vad är det som är så fascinerande med människor?

– Det är mycket det. Dels är det hela den existentiella biten. Och jag har tecknat mycket kroki. Där är det så att flyttar du benet lite grann så kompenserar resten av kroppen, så det är aldrig detsamma. Och själva kroppsspråket är väldigt intressant, tycker jag, säger Margaretha Jansson på mjuk värmländska.

I utställningen på Galleri Kronan i Norrköping finns det flera teman, säger hon.

– Men i mångt och mycket handlar det om mätbarhet, hur vi mäts.

Artikelbild

| Brons. Småskulpturer.

Det handlar också om att bli accepterad eller inte, säger hon.

– Vi mäts från det att vi är små bebisar, till att vi mäter oss med varandra. Vi mäter oss i status, var vi bor, och vi mäter oss i vikt. Nu för tiden mäter vi oss själva också med stegarmband, säger Margaretha Jansson.

– Och betygssättning i skolan börjar tidigt. Lönesättning på jobbet. Varför har han 500 kronor mer än mig? Vem som går ut med chefen och äter lunch. Hela tiden är det så att vi vägs och mäts. Vad är det som duger – just nu.

Det handlar också om att bli accepterad eller inte, säger hon.

Två stora målningar visar en människa på en spelplan, en färgglad spelplan som hämtad från Fia med knuff. En annan stor målning, med titeln "Accepted/Not accepted", visar en kostymklädd man vid en spärrgrind.

– En spärrvakt, kanske, säger Margaretha Jansson.

– Det har med acceptans att göra, var man blir accepterad eller inte, och vem som släpps in och vem som släpps ut, i olika sammanhang.

Det kan vara att komma in eller inte komma in på en utbildning, eller det kan ha med flyktingpolitik att göra, vilka får komma in och vilka ska ut?

– Jag tänkte ett tag att jag skulle måla dit ett sverigedemokratiskt märke på honom, säger hon.

Men det skulle ha låst fast tolkningen av målningen, menar hon, därför lät hon bli.

Utställningen, som har vernissage i dag, lördag, pågår till den 24 september. Den invigs av konstnären Åke Bjurhamn.