Oklart med nytt kulturråd i Peking

16 november 2019 16:56

Efter nyår ska ett nytt kulturråd ta plats i Peking. Eller... hur blir det nu? Kulturdepartementet vill inte ge några kommentarer.

Tjänsten utlystes för åtta månader sedan, då det blivit dags att hitta en efterträdare till nuvarande kulturrådet Mathias Lafolie. Men ännu är ingen kandidat klar.

Efter händelserna under fredagen, då den kinesiska ambassadören i Stockholm hotade att porta kulturministern och andra företrädare för kulturfrågor från Kina, ställs frågan på sin spets.

Om Amanda Lind trots vårt råd närvarar vid den här ceremonin (för Gui Minhai), då kommer inga regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor att vara välkomna till Kina, sade ambassadör Gui Congyou till TT på fredagen.

Enligt kulturdepartementet finns ingen ny information att ge, varken om kulturrådstjänsten eller om tillsättningen påverkats av de senaste dagarnas händelseutveckling.

Fakta: Detta gör ett kulturråd

Kulturrådet i Peking ska förmedla svensk kultur och främja Sverigebilden, stimulera och fördjupa kontaktytorna mellan olika kulturinstitutioner och det fria kulturlivet i Sverige och Kina.

Kulturrådet är placerat på den svenska ambassaden i Peking. Kulturråd finns även i Istanbul, Moskva, Pretoria, Paris, London, Berlin, Bryssel och Washington DC.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT