Stenhammartävlingen startade i Norrköping 2006 och äger sedan dess rum vartannat år. Det handlar om en tävling för operasångare/sångerskor från hela världen där första priset ligger på 100 000 kronor. Den senaste Stenhammartävlingen ägde rum här i somras och nästa gång blir alltså 2020.

Initiativtagare till denna tävling är Sonja Stenhammar som har sett denna tävling växa för varje år – både vad gäller sökande musiker och vad gäller anseende. Man ingår till exempel i World Federation of International Music Competitions (WFIMC), en organisation för internationella musiktävlingar inom klassisk musik. Denna organisation kommer att hålla sin generalförsamling just i Norrköping i maj 2019. Claes Egnell, ordförande i Stenhammarstiftelsen, kommenterade detta faktum för Folkbladet i somras:

– Det är otroligt roligt för Norrköping. Det kan bli 70 personer som kommer hit från hela världen och jag vet att de inom kommunen är entusiastiska över det här.

Nu har denna tävling också uppmärksammats av tidskriften OPUS som speglar det mesta gällande klassisk musik och opera både nationellt och internationellt. Stenhammartävlingen placerar sig på 10:e plats på deras "OPUS-listan 2018" där man lyfter musiker, tonsättare eller företeelser som gjort skillnad under året. Man skriver bland annat: "Under Sonja Stenhammars målmedvetna ledarskap har den under sin tolvåriga existens kommit närma sig de riktigt stora i Europa i fråga om kvalitet och prestige. Om inte annat vittnar årets dubblade söktryck om det.".