Mer dokument av tiden än en kärlekshistoria

Om Leonard Cohen hade relationer med diverse kvinnor och skrev om flera, hur vet vi att marianne Ihlen var mer speciell än andra?

9 oktober 2019 13:14

”Marianne & Leonard: Words Of Love” är en titel som indikerar att filmen handlar om en relation eller kärlek. Inledningen med den information vi får om att Leonard Cohen skickade ett meddelande av kärlek till sin forna musa Marianne Ihlen kan också ge en sådan bild. Sakta men säkert framträder en annan bild. Här börjar jag fundera, är Nick Broomfield ett ironiskt geni eller har han bara tappat poängen med sin egen dokumentär? För inte handlar den om kärleken mellan Marianne och Leonard trots titeln. Filmen täcker istället 60- och 70-talet, den tidens frikärleksrörelse, hur dessa två själar hade fastnat i sina roller, att kärlek inte alltid räcker och att riktiga konstnärer inte går att kategorisera eller binda fast. Leonard Cohen tog emot men kunde inte ge tillräckligt av sig själv.

60-talet och Marianne är på Hydra när Leonard Cohen anländer. Då har han inte upptäckt sig själv som sångare utan är skribent och poet. På den grekiska ön är den fria kärleken blomstrande. Men det paradis intervjuobjekten tror sig beskriva låter också ansvarslös och i slutändan skadlig. Speciellt för Mariannes son Axel som hamnade i mitten av röran med de älskande, hennes man, turer mellan länder.

Som skildring av Leonard Cohen är Broomfields verk intressant. Speciellt den som inte vet så mycket om artisten får en inblick i mannen och myten. Allt från bakgrund, privatliv, karriär till de bitar som drev honom. Däremot blir jag fascinerad över det buddhistiska kloster som Cohen bodde i under fem år. Den svepas undan lite för lätt. Samme man som i början av filmen levde gränslöst på Hydra var nu en asket. Här finns potential som inte tar sig någonstans. Kanske för att den otydliga kärlekshistorien tar så pass mycket plats.

Som den kärlekshistoria betraktat är den lite för anonym och suddig i konturerna. Trots filmens undertitel. När jag ser den undrar jag om Marianne verkligen var så speciell eller om Cohen kanske kände starkt för flera kvinnor i sitt liv som han inte engagerade sig i tillräckligt. Han var för känd för att dela med sig och hon verkar ha varit för privat som person och för partisk för att kunna ge en ärlig bild av förhållandet. De som uttalar sig framför kameran målar olika bilder av Mariannes och Leonards relation. Marianne är i alla fall långt ifrån enda kvinna som Cohen har skrivit låtar om.

Senast Nick Broomfield var aktuell var som regissör för ”Whitney”. ”Marianne & Leonard: Words Of Love” är lite för fragmenterad för att beröra lika starkt. Men den är på väg.

Film

Marianne & Leonard: Words Of Love

Cnema

Regi: Nick Broomfield

I rollerna: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius, Helle Goldman m fl.

Betyg: * * *

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Setareh Yousefi