De visar båda måleri och grafik, Jim Berggren i det mindre formatet, med insektsstudier och akvareller, friluftsmåleri, och Nina Bondeson i ett större format, ett bildberättande i både grafik och gouachemålningar.

"Mina bilder pågår i olika material: målningar, grafik, photoshop, broderier, föremål och scenografiska gestaltningar. Jag håller på med berättande bilder som hålls samman av ett underliggande rotsystem, ett slags mycel vars utsträckning jag inte vet så mycket om. Bilderna uppenbarar sig ur det som självständiga, användbara fruktkroppar, precis som svampar gör ur sina mycel", skriver Nina Bondeson själv.

I bilderna återkommer några fiktiva karaktärer, som en hund som heter Hyperion.

Artikelbild

| Nina Bondeson med målningen där ett hakkors finns i labyrintmönstret, en samtidskommentar.

I en målning svävar en man, som Bondeson själv tänker är en alldeles för ung människa som av någon anledning har dött, och nu är på väg in i evigheten. Han är omgiven av ett labyrintmönster, ett gammalt mönster hon hittat, där ett hakkors återkommer.

– När jag såg det mönstret, och upptäckte det, tänkte jag att herregud, det är precis så här som vi har det i dag, det där jävla hakkorset har kommit tillbaka, och vi ser det nästan inte. Det flyter ihop med så mycket annat som vi är upptagna av, så att vi inte riktigt förstår oss på att analysera det eller tänka efter, vad innebär det här egentligen, säger Nina Bondeson.

– De där små pluttiga är mina studier, visar Jim Berggren på sina vackra insektsstudier, inspirerade av den brittiske 1700-talsgrafikern Thomas Bewick.

Berggrens akvareller är friluftsmåleri, från Nevadaöknen, ön Muhu på Estlandssidan, en ö som liknar Gotland, och Dalsland. Han började med friluftsmåleriet för att träna upp sitt seende.

Artikelbild

| Jim Berggren gör ett urval bland alla sina akvareller.

– Hur målar man snö? Egentligen är det bara en blå skugga. Att måla snö är att ge fan i att måla. Det är väldigt svårt.

Både Nina Bondeson och Jim Berggren har undervisat. Bondeson, som intresserar sig för konst- och kulturpolitik, har varit professor i textil konst på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, och Jim Berggren har varit lärare i grafik vid Göteborgs Konstskola.

Artikelbild

| Insektsstudie av Jim Berggren.

Berggren var för många år sedan med och startade den konstgrafiska studion Bolaget Vardagsbilder, där nu även Bondeson är med.

– I dag tycker jag att man har tappat idén om att bildspråket är ett språk, faktiskt en kunskapsbildningsväg, säger Jim Berggren som liksom Bondeson menar att akademiseringen av konstutbildningen har gjort att det skrivna språket fått för stor plats på hantverkets bekostnad, att det som inte passar in i text tappar i värde.