Isdrottnings självdestruktiva personlighet och egoism

Ett ofattbart händelserikt liv av framgång och pengar är filmatiserad med fokus på norska Sonja Henies destruktiva personlighet.

16 maj 2019 09:38

Sonja Henie har levt en av de mest extraordinära liv tänkbart. Som om hon levde för att bli en film. Hon är fortfarande en av de största konståkningsstjärnorna genom tiderna med tre OS-guld, tiofaldig världsmästare och sexfaldig Europamästare. Senare i livet blev hon en stor Hollywood-stjärna och var bäst betald under en period. Som om det inte räckte var hon vid tillfälle även nationellt rankad tennisspelare i Norge.

Filmen om hennes liv fokuserar mindre på hennes bedrifter och mer på hennes eventuella personlighet. Den är ändå baserad på verkliga händelser och inte en dokumentär. Från barndomen i Norge till livet i Kalifornien. Oavsett var filmen hade gjort nedslag hade Sonja Henies liv varit händelserikt. Jag undrar om konflikter med brodern eller assistenten verkligen är de mer intressanta. I Henies liv fanns inte endast sportliga framgångar utan även kontroverser som umgänge med Hitler och Joseph Goebbels. Hon hann också med tre äktenskap varav endast en nämns. "Sonja" följer en ganska förutsägbar mall för biografier. Vilket delvis gör ett så spännande liv något urvattnad.

Stundtals gnistrar ändå "Sonja" till i linje med sin huvudfigur. Stereotypa beteenden blandas med äkthet. Ine Marie Wilmann ger från roten i sin gestaltning av isdrottningen. Rollen är tacksam och hon levererar. Regissören går tyvärr inte lika hängivet in. Mycket lite kontext finns med. Om Sonja Henie var en hemskt egoistisk person, varför kunde hon bli så? Ingen människa föds så. Viss antydan till krävande far skymtar i en scen men generellt saknas analysen.

Film

Sonja

Cnema

Regi: Anne Sewitsky

I rollerna: Ine Marie Wilmann, Valene Kane, Eldar Skar, Pål Sverre Hagen, Aidan McArdle, Anders Mordal, Malcolm Adams, Anneke von der Lippe m fl.

Betyg: * * *

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Setareh Yousefi