På lördag smygstartar den sjätte upplagan av filmfestivalen Watch a Movie i Cnemas salonger, för att sedan sätta igång med full kraft höstlovsmåndagen.

Barn- och ungdomsfestivalen pågår till och med den 5 november. Programmet innehåller 27 spännande filmer, halloweenfirande, tv-spel i foajén samt eget filmskapande och prova på-aktiviteter.

– Watch a Movie har blivit ett mycket uppskattat inslag här under hösten, både för de yngre som får se film och spela spel, men även för föräldrarna som enkelt och utan en alltför stor kostnad kan underhålla sina barn på höstlovet, säger Cajsa Nolskog, projektansvarig vid Cnema.

Artikelbild

"Min granne Totoro". Japansk animerad långfilm från 1988, i regi av Hayao Miyazaki.

Filmerna och aktiviteterna är i år utvalda i nära samarbete med en referensgrupp bestående av ungdomar i åldrarna tolv till 18 år. I referensgruppen på nio ungdomar ingår Emilia Särnblad, Alma Gredin, Andjela Jovanovic, Mira Ridal, Thilda Ohlin Stober, Vilja Gredin, Towa Fröjd, Abuzar Jafari och Hugo Wissmar.

– De är väldigt måna om att alla ska känna sig välkomna, inte bara barn, utan också ungdomar, alla. De har valt filmer som de gillar, men även tänkt på alla målgrupper, säger Cajsa Nolskog och talar om ett brett program.

Flera av ungdomarna deltog i sommarens filmcamp, där man fick prova på att göra film själv.

Tisdagen den 31 oktober är det halloween-tema på filmerna, allt från ”Bamse och häxans dotter” till ”Scream”. Det anordnas även en läskig spökvandring i en studio.

Artikelbild

| Dracula. Draculaoperan på Kungliga Operan livesänds på Cnema den 3 november.

– Vi uppmanar också folk att komma utklädda. Man kan vinna pris för bästa utklädnad, säger Cajsa Nolskog.

Andra filmer man kan se under veckan är ”Wonder Woman”, den japanska animerade långfilmen ”Min granne Totoro”, ”Silvana - Väck mig när ni vaknat!” och ”La la Land”.

Under festivalen slumpar det sig så att det också blir två livesändningar som passar bra in i programmet. Den första är på lördag, ”Peter Pan”, från National Theatre i London.

Den andra är fredagen den 3 november, då det blir livesändning från Kungliga Operan, som ger operan Dracula.

Föreställningen har urpremiär lagom till halloween, den 31 oktober.

Operan, komponerad av Victoria Borisova-Ollas med text av Claes Peter Hellwig och Kristian Benkö, är baserad på Bram Stokers berömda roman från 1897. En ”magisk och hisnande” föreställning utlovas.

Förra året hade filmfestivalen på Cnema 1 300 besökare.