– Det känns givetvis så himla kul att ha fått stipendiet. Jag har fortfarande lite svårt att liksom ta in det. Overkligt, säger Inez Aoufi.

Norrköpingsbaserade GT Bäckmans stipendium är ett av Sveriges största kulturstipendier för unga, inom området musik och teater, där också dans inryms.

Stipendiet förvaltas av Norrköpings innerstadsförsamling S:t Olof vid Svenska kyrkan och ska gå till en ung talang som har Norrköpingsanknytning och som är på väg att etablera sig inom sitt scenkonstområde.

Inez Aoufi är född 1996 och utbildar sig till professionell dansare, vid dansskolan Vivo Ballet i Rom.

– Jag kommer att använda pengarna för att slutföra mina studier i Italien, säger Inez Aoufi.

Inez Aoufi är född och uppvuxen i Norrköping och började som liten i den internationella dansgruppen Malwa, som har sitt säte i Klockaretorpet sedan 1989. Efter en tid som elev blev hon dansledare och arbetade då bland annat med att träna ungdomar för att delta i flera internationella dansläger.

Sedan följde gymnasiestudier vid De Geergymnasiet med inriktning dans.

Stipendiekommittéen har tagit sakkunnig hjälp av SON:s och Östgötateaterns ledning.

Ur motiveringen:

”Det är med stor glädje vi i år har beslutat att tilldela dansaren och scenkonstnären Inez Aoufi årets Bäckmanstipendium. Valet motiveras av den dokumenterat höga konstnärliga nivå som Inez visat i sitt eget dansande och den höga kvalité som den utbildning hon genomgår har."

”Inez långa arbete och stora engagemang för dansen som en del i pedagogiskt och socialt arbete har också spelat en roll vid valet. Det är vidare en särskild glädje att för första gången kunna ge stipendiet till en dansare.”

– Jag tror att mitt sociala engagemang i dansen kommer ifrån resan jag gjorde i trean på gymnasiet till Kenya där vi genom dansen informerade om de mänskliga rättigheterna. I och med hur barns livsvillkor förhåller sig där så hittar dom ett sätt att utrycka sig i gemenskap genom dansen, säger Inez Aoufi.

– Det får mig att vilja medverka i att alla barn oavsett etnisk bakgrund och ekonomiska förhållanden ska kunna dansa.

Stipendieutdelningen sker den 6 januari i S.t Olai kyrka.

Då delas församlingens samtliga stipendier ut, även Ribbings stipendium på 50 000 kronor, som i år går till Linnea Törnqvist.

Linnea Törnqvist är född 1992 och studerar tredje året vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm, med inriktning klassisk sång.