Hård kritik mot kolumn i Aftonbladet

Borde Isabella Lövin ha kammat sig, haft ett läppstift och ett bra mineralpuder? En kolumn om vice statsministern orsakar starka reaktioner.

Jag förstår inte varför Aftonbladet publicerar en sådan här text, säger folkhälsominister Gabriel Wikström till TT.

28 maj 2016 16:25

I kolumnen skriver journalisten Kerstin Weigl bland annat så här om MP-språkröret Isabella Lövin:

"Jag såg häromdagen Lövin tv-intervjuas från Istanbul men uppfattade just inte vad hon sa om FN:s humanitära toppmöte utan försvann i tankar på testarna i pannan, om de är frisyr eller lösslitna ur hårklämman hon brukar ha och när klippte hon sig senast, haft för mycket att göra...? Något som liknade förtvivlan lyste ur hennes blanka ansikte, medan öronsnäckan gled ner gång på gång. Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineral­puder."

"Kan kräva viss stil"

Kerstin Weigl var beredd på reaktioner, men inte i den här omfattningen.

Jag vet att det är svårt att diskutera kvinnors utseende, men jag tycker att det hade varit omtänksamt om någon sett till att Lövin blivit sminkad och fått håret borstat innan tv-intervjun. Det måste gå att diskutera makthavare och deras utseende. Man klär sig till sitt ämbete, så en viss stil tycker jag vi kan kräva av dem, säger hon till TT.
Om folk tycker det är kvinnoförakt, får de göra det, säger hon vidare.

Att det skulle vara skillnad på män och kvinnor tror hon inte.

Jag skulle tro att Stefan Löfven får hjälp hur han ska klä sig, och blir sminkad innan han ska in i en tv-studio.

En som reagerat starkt på kolumnen är Gabriel Wikström.

Jag blev väldigt förvånad när jag läste Kerstin Weigls text, och tänkte har vi inte kommit längre än så här när det gäller jämställdhet.

Konstig publicering

Ministern tycker att det är konstigt att Aftonbladet publicerar en sådan här typ av kolumn, samtidigt som det är en tidning som skriver artikelserier om till exempel mäns våld mot kvinnor:

Jag twittrar inte om allt jag blir upprörd över, men Weigls text stödjer gamla patriarkala strukturer. Den är en backlash i arbetet för ett jämställt samhälle.

Många reaktioner

En rad andra personer har också reagerat kraftigt på texten. "Jag undrar vad @KerstinWeigel tänkte på när hon skrev sin patetiska krönika...", skriver generalsekreteraren i Advokatsamfundet Anne Ramberg på Twitter.

Socialdemokraten och statsvetaren Ulf Bjereld twittrar: "Besviken över att kvinnliga politikers utseende fortfarande kommenteras så här. Trodde vi kommit längre".

Alla har rätt till sina åsikter. Men jag ska analysera och se om det var något i tonen som har gjort folk så upprörda, säger Kerstin Weigl.

Aftonbladets chefredaktör och ansvariga utgivare, Sofia Olssson Olsén, sms:ar till TT angående Weigls kolumn: "För mig är detta ingen utgivarfråga. Kolumnen ligger inom pressetikens ramar och våra kolumnister är fria att uttrycka sina tankar och åsikter".

Isabella Lövin avböjer via sin pressekretare att kommentera Aftonbladets kolumn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT