Jazztrumpetaren Jan Allan har befunnit sig i centrum av det svenska musiklivet sedan 1950-talet och större delen av den tiden har han haft kameran med sig och förevigat sina omgivningar. Det har resulterat i en fotobok och flera utställningar och nu är turen kommen till Konstforum att ställa ut ett antal av hans bilder som till större delen är från det 1950-tal då han slog igenom som trumpetare.

– Man kan säga att musiken var en inkörsport till fotograferingen. Bilderna är från hela Sveriges avlånga land för på den här tiden turnerade vi oavbrutet i bland annat folkparkerna: 1956 var jag till exempel på turné 105 dagar i sträck, berättar Jan Allan som tillägger att han fick 65 kronor om dagen och att musikerna hade med sig tältsängar för att sänka boendekostnaderna.

Redan tidigt blev fotograferande ett intresse för Jan Allan.

Artikelbild

| Sophia Loren på Stockholms konserthus 1955.

– Jag började med småbildskameror och skaffade mig min första Laika 1956, säger Jan Allan som sedan uppgraderade sig till en Rolleiflex.

– Att jag skaffade mig en såpass god utrustning gjorde att bilderna från den här tiden överlevde. Ingången till fotoboken jag gett ut var att en av mina söner, Pål Allan, blev fotograf och tyckte att jag var tvungen att göra något med materialet – han hjälpte mig sedan att sammanställa det.

Därefter gavs den ut via Dorotea Brombergs förlag och den såldes också snabbt slut. Efter detta har Jan Allan också gjort flera utställningar med ett urval av fotografierna.

– Det här är en tid som egentligen är ganska dåligt dokumenterad. Det handlar oftast inte om konsertbilder utan om livet runtomkring och jag har fått inspiration och lärt mig av de stora fotograferna för på den här tiden fanns inga utbildningar på det sätt som det gör idag, berättar Jan Allan.

Artikelbild

| Alice Babs, Gunnar Siljabloo Nilsson och Lill-Arne Söderberg.

När han kommenterar bilderna slängs man in i själva epicentret av dåtida svensk populärkultur och namnen på både nationella och internationella legendarer susar förbi: Lars Gullin, Miles Davis, Sophia Loren, Monica Zetterlund, Stan Getz, Hasse och Tage, Alice Babs, det tar aldrig slut.

Vernissagen med Jan Allans foton pågår i Studion från klockan 12 på lördagen och klockan 15 kommer han och pianisten Björn Hagvall också att spela några låtar – samtidigt har konstnärerna Mats Lydén och Anders Adelgren vernissage i huset.

Artikelbild

| Lester Young och Miles Davis som tar sig för örat efter en tidigare boxningsrond med Putte Wickman.

Väl värt ett besök på Konstforum med andra ord.