Det är fredag eftermiddag och konstnären Morgan Johansson har precis hängt klart i Galleri Rådhuset, Söderköping, inför lördagens vernissage. Han bor i Väderstad sedan 2000 även om han har rötterna i Värmland, något som blir tydligt på dialekten när han berättar om sina målningar och valet av teknik.

– Jag tycker om akvarell, eftersom jag i huvudsak målar ute på plats tycker jag akvarell är lätt att ta med. Sedan är ju akvarell lite speciellt, man får styra slumpen lite och det oväntade kan hända, säger Morgan Johansson som tycker att man blir mer koncentrerad av att måla på plats ute i naturen.

På utställningen i Galleri Rådhuset visar Morgan en hel del av sina fågelmålningar, man slås av den tekniska skickligheten och livfullheten hos motiven. Just fåglar ligger nära till hands eftersom han bor ganska nära Tåkern, den berömda fågelsjön och har ett naturintresse i botten.

Artikelbild

| Färgglad näbb. En lunnefågel på sin klippavsats.

– Men jag brukar måla vid Roxen också. I just den här utställningen är det många fågelmålningar men jag målar även annat, som till exempel stadsmotiv. Jag har ju med några med båtmotiv, påpekar han och visar en större målning med namnet "Hamnen i Essauira" som är målad i Marocko.

– I alla mina målningar är det egentligen ljuset jag är ute efter att fånga och i de med fågelmotiv är också rörelsen väldigt viktig.

Eftersom han ofta målar på plats i naturen så gäller det att fånga motivet snabbt även om Morgan Johansson menar att fåglar ofta har rörelsemönster som gör att man får flera chanser.

– Om man till exempel tar brushanen så rör den sig och letar mat på ett särskilt sätt så man hinner skissa den, sedan kan jag börja titta på fågelns färger, ljuset och rörelsen, berättar Morgan Johansson som tillägger att han också tycker att det är intressant att dokumentera platser.

Artikelbild

| Landskap. Motivet är från Island.

Han har varit intresserad av att måla länge och gick en konstlinje på folkhögskola 1986 till 1989.

– Sedan dess har jag arbetat som konstnär på heltid, berättar Morgan Johansson som ställt ut en hel del, inte bara runtom i Sverige utan även så avlägset som Indien och USA.

Artikelbild

Arrangerar gör Söderköpings konstförening och vernissagen är alltså lördag (3 mars) vid middagstid, utställningen hänger fram till den 18 mars.