Gråtonad skidring av kriget i Irak

Livet i Bagdad har en grå färg. Grå som betong och grå som askan efter krigets bränder. I utställningen Sång av aska som öppnar i helgen skildrar FalahAlani en tillvaro med våld, mörker och kaos under den amerikanska ockupationen.

13 april 2012 16:16

Inklämd i ett mellanrum, trängd av hård betong, syns en liten flicka som hoppar rep. Med sin livsvilja och kärlek till livet trotsar hon betongen. De lekande barnen och musikerna med sina flöjter står för strimman av hopp och motstånd i FalahAlanis askgrå bildvärld. Exempelvis de flygande drakarna blir till symboler för frihet.

Idag bor FalahAlani i Norrköping och är verksam som konstnär, men han har upplevt fyra år med krig och ockupation i Irak, mellan 2003 och 2007.

- Jag var ett vittne bland andra. Vi var fem miljoner invånare i Bagdad som upplevde vad som skedde. Hemska bilder sitter fast i mitt minne och jag vill kasta ut dem ur mitt huvud. Skapa trygghet. För mig är konsten ett sätt att göra det.

Kulhål och brännmärken

Konstverken är brännmärkta, genomborrade av kulhålsliknande hål som refererar till kriget. Överallt i motivvärlden syns den amerikanska närvaron - silhuetter av soldater med hjälmar och arméstjärnor. Från ett verk kan betraktaren nästan höra det hotfulla smattret av helikoptrarnas rotorblad.

Bomber, en mobiltelefon och brända böcker talar sitt tydliga språk om en förlamande tillvaro och kultur som går upp i rök. FalahAlani beskriver tillvaron i den irakiska huvudstaden som "en väntan på någonting", där vardagslivet och nuet inte fick fäste.

- Jag försökte att arbeta och måla. Det fanns människor som var modiga. Men livet hade fått en grå färg.

Utställningens titel Sång av aska anspelar också på cementfärgen som genomsyrar rummen på Galleri Kronan.

- Grå är askan efter krigets brand och grå är betongen och murarna. För mig är grått krigets färg.

Född diktator

Sinnet lättas upp av ett besök i "Lilla galleriet", där satirtecknaren SaadHajo visar den humoristiska utställningen "Född diktator".

SaadHajo utlovar en teckning om dagen av den syriske presidenten Bashar Assad. Till den dag härskaren faller. Hittills har de publicerats på Facebook, men ett urval visas på utställningen.

Bilderna kritiserar diktatorn och kommenterar politiska händelser som till exempel när Ryssland stoppade en resolution om sanktioner mot Syrien.

- För mig blev uppgiften jag gett mig en utmaning. Hur kan jag teckna ett och samma ansikte varje dag utan att upprepa mig? Jag vill inte göra det tråkigt för mig eller betraktaren - bara för Asad.

Med hjälp av vännen Tobias Nurmiranta har SaadHajo skapat ett skojigt dataspel om den arabiska våren. Med hjäp av en fredsduva kan besökaren kasta den ena efter den andra diktatorn i papperskorgen.

En dator visar också en animation som visar hur det sprätter upp popcorn ur Asads huvud. Det hela anspelar på en ordlek - syriske presidentens förnamn påminner om benämningen på popcorn.

Utställningarna pågår till den 29 april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!