Förhandsintresset för nya "Lejonkungen" är enormt, enligt alla mätningar i USA. Men även i Sverige märks lejonfebern.

Vi ser ett stort intresse redan nu hos våra biografer. Förhoppningen är att de som såg den som barn och som i dag är 30– 40 år ska gå och se den engelskspråkiga versionen med Beyoncé. Och att de ska gå med sina barn och se den svenskdubbade versionen, säger Johanna Prack, som är filmsättare och biografkonsulent på Folkets hus och parker.

Skräck lockar

Artikelbild

| Brad Pitt och Leonardo DiCaprio spelar huvudrollerna i Tarantinos "Once upon a time in Hollywood". Pressbild.

Sommaren kan vara en lugnare period för landets biografer, speciellt på mindre orter. Men skräck lockar allt fler till de biografer som håller öppet. Den mordiska dockan i "Annabelle comes home" väntas dra många ungdomar.

Intresset är även stort för Ari Asters uppföljare till "Hereditary", som skrämde slag på publiken förra året. Hans "Midsommar" utspelas dessutom i Sverige och har svenskar som Liv Mjönes och Gunnel Fred i rollistan.

Det verkar väl vara mer av en arthousefilm, men det blir alltid extra intressant när det är svenskar med i utländska filmer, säger Johanna Prack.

Ett annat sådant exempel är "Stockholm", som handlar om gisslandramat på Norrmalmstorg 1973. Den amerikansk-kanadensiska produktionen har Noomi Rapace i en roll som bankkassörska. Olof Palme spelas av Shanti Roney och bankrånaren av Ethan Hawke.

Artikelbild

| I "Stockholm" skildras gisslandramat på Norrmalmstorg i en amerikansk film, med bland andra Noomi Rapace i rollerna. Pressbild.

..liksom musikfilmer

Dessutom tror Johanna Prack att filmer som redan har haft premiär kan få en ny skjuts under semestertiderna.

Artikelbild

| I "Yesterday" inser Jack (Himesh Patel) att hela världen utom han har glömt bort The Beatles. Här med Ed Sheeran. Pressbild.

En film som "Rocketman" kan börja locka folk igen. Och Elton Johns musik förknippas ju även med "Lejonkungen", de kanske drar varandra. Musikfilmer går enormt bra nu, hittills i år har "A star is born" och "Bohemian rhapsody" visat fantastiska siffror.

Till den kvoten kan även Beatles-späckade "Yesterday" av Danny Boyle räknas. Filmen handlar om hur den misslyckade musikern Jack plötsligt är den enda i hela världen som minns bandet och dess låtar. Ett faktum han snabbt slår mynt av.

Artikelbild

| Dagen före examen inser två plugghästar att de borde ha haft lite roligare i high school. De har en kväll på sig att bryta mot alla regler i "Booksmart". Pressbild.

Spännande svenskar

Precis i slutet av sommaren ligger också några potentiella publiksuccéer. "Toy story 4", som går upp 30 augusti, är redan välbokad på Folkets hus och parkers biografer. Samma datum kommer även det svenska storfilmsdramat "438 dagar" som handlar om journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons tid i fångenskap i Etiopen.

Artikelbild

| Ari Aster slog igenom stort med skräckisen "Hereditary" i fjol. Nu följer han upp med "Midsommar", som utspelar sig i Sverige och har en mängd svenska skådespelare i rollistan, som Gunnel Fred. Pressbild.

Den är verkligen välproducerad och spännande, trots att man ju vet hur det ska gå, säger Johanna Prack.