På onsdagen finns representanter för filmföreningen Flimmer på Ica Nära Strömmen för att dela ut program och informera om den kommande Norrköpings filmfestival som äger rum från den 22 till 28 november på Cnema. De bjuder på kaffe och kaka och småpratar med kunder som går förbi – en hel del tar ett program med sig.

– Vi är ganska många volontärer som arbetar under festivalen, sammanlagt en sådär 60 personer, berättar Ywonne Sahlberg som är ansvarig för presskontakter.

Det är i år 19:e gången som Norrköpings filmfestival äger rum men förut har den genomförts i oktober: anledningen att den förläggs till november är de globala veckorna som äger rum i kommunen mellan 18 november och 2 december.

Artikelbild

| Intresserad. Heidi Persson tar ett program.

– Vi tycker att det är ett ypperligt tillfälle att knyta an till detta. Filmerna är temamässigt valda utifrån de 17 globala mål som FN satt upp, berättar Anders Grentzelius, verksamhetsledare för Norrköpings filmfestival och Ywonne Sahlberg tillägger att de 30 filmerna kommer från 16 olika länder.

– Det bidrar ju i sig till förståelse för andra delar av världen.

De tycker att årets repertoar är spännande.

– Hälften av filmerna i år har Sverigepremiär och visas bara en gång så man kan säga att Norrköpingspubliken får första tjing på en mängd filmer, säger Ywonne Sahlberg som tillägger att det bjuds både intressanta dokumentärer, skräck, roliga draman och science fiction.

Nytt för i år är också en satsning på regional film – man gick tidigare i år ut med en förfrågan och fick många svar.

– I och med att det händer så mycket i regionen med film vill vi belysa den regionala filmen på festivalen, säger verksamhetskoordinatorn Richard Follstedt.

– Det har kommit in väldigt många så vi har varit tvungna att tacka nej till en del..

Man har landat i nio utvalda kortfilmer som uppvisar bredd: fyra är gjorda av kvinnor; fem av män och även åldersmässigt finns här en spännvidd: den yngsta filmmakaren är under 20 år och den äldsta över 60. Förutom detta får man besök av en legend inom svensk film, nämligen Sven Wollter som är årets hedersgärst, han kommer kvällen den 28 november.

– Jag vill också tipsa om övriga gäster, Karin Ekberg, Marie-Ange Luciani, Gina Hara och Michael Massicotti kommer att finnas tillgängliga i anslutning till de filmer de är anknytna till och svara på frågor, avslutar Anders Grentzelius.

Mer information om filmerna finns på Flimmers hemsida.