TV-krönika Klassiker, nya serier och det bästa från 2018- Det här är årets sista tv-krönika.

"Bonde söker fru" är slut för säsongen och för alla blev det inte den biljett till äktenskapet som de hoppats på. Resonemangsbonden med hönsen lyckades resonera sig ur en relation, Susanna fick sin Hannes, Per fick sin Sofie och Simon - alla tiders värst dumpade bonde - fick aldrig några riktiga svar. Skönt att se att han inte ångrade nåt för att vara med om en sån dumpning i rutan kan inte vara roligt.

"Vikings" (HBO Nordic) fortsätter att leverera bra drama. Man får se genom fingrarna ibland med historiska blunders för det är så spännande. Ivar Benlös vansinne har inga gränser och Lagerda är sanslöst vacker även i grått hår.

"Outlander" (HBO Nordic) känns bättre på historisk korrekthet (om man bortser från att tidsresor är ett hittepå) men där saknas det lite drama den här säsongen. Nybyggarromantiken räcker inte riktigt för mig och jag är nu mer engagerad i Brianna och hennes resa än Jamie och Claire.

Det är bara några dagar kvar till julafton och därför har jag gått igenom julens tv-utbud för att vaska fram guldkornen. De vanliga programmen ligger där de ska i tablån, "Kalle och hans vänner önskar god jul" (Där Bambi ryktas göra comeback), "Kan du vissla Johanna" och "Karl-Bertil Jonssons julafton" är ju klassiker. Men det finns också nyheter i chokladasken.

Dagen före julafton släpper Netflix miniserien "Watership down". Det är en animerad serie baserad på boken "Den långa flykten" om ett gäng kaniner som rymmer. Lite sorglig minns jag historien som så kanske inget att använda som barnvakt medan man julstökar.

På juldagen sänder SVT första delen av tre i en svensk serie som utspelar sig 1968. Tre vänninor, en nybakad journalist, en nydebuterad konstnär och en tjej till, navigerar livet i Ystad i serien "Systrar 1968". Förhoppningsvis klarar serien Bechdel-testet genom att de inte bara pratar om karlar med varandra.

TV4 kör Sällskapsresan-filmerna i kronologisk ordning med start på juldagen. Fredagen den 28, bränner de av två samma kväll, "Den ofrivillige golfaren" och "Hälsoresan". Den senare är så trist att de gott kunde stannat efter film nummer fyra. En gång för många år sen skulle jag och min dåvarande make, som är från England, se en svensk film och den enda som fanns med engelsk text var Hälsoresan. Där och då avskrev han svensk komedi.

SVT visar i julhelgen "Barnmorskan i East End julspecial" men det är förra årets julavsnitt - innan tragiken i säsong sju. I Storbritannien får tittarna årets julspecial på juldagen men den lär vi inte få ser förrän nästa jul.

En riktig klassiker i svensk tv kommer tillbaka på juldagen. Det är Dplay som med Carina Berg vid rodret tar upp "Här är ditt liv" igen. Mycket har hänt sen Lasse Holmqvist "slutshamade" Lill-Babs så det återstår att se om formatet fortfarande håller.

Om inte dramat i ens egna familj räcker till för att skapa existentiell ångest så kanske Bergman kan få göra det? På juldagen lägger SVT play ut elva av hans filmer. Och då räknar jag inte "Fanny och Alexander" som visas på SVT på dagen på juldagen.

På nyårsdagen har Jonas Gardells nya serie premiär i SVT. Den heter "De dagar som blommorna blommar". Den har han gjort tillsammans med regissör Simon Kaijser och producent Maria Nordenberg - samma gäng som gjorde "Torka aldrig tårar utan handskar". Det bådar gott.

Och ja, det blir "Ivanhoe" på nyårsdagen igen. TV3 upprätthåller traditionen.