"Din berättelse är också viktig"

Hon har hyllats och prisats för sina berörande filmer. I torsdags besökte Gabriela Pichler Arbetets museum för att tala om bildberättande.

Gabriela Pichler var en av gästerna på den bildkonferens som hölls på Arbetets museum i torsdags.

Gabriela Pichler var en av gästerna på den bildkonferens som hölls på Arbetets museum i torsdags.

Foto: Henrik Jonsson

Norrköping2019-11-30 19:00

Varje dag möts människor av mängder med olika bilder.

Det är nyhetsbilder, bilder på sociala medier, reklamfilmer med mera.

Men det snabba bildflödet ställer allt högre krav på betraktaren. 

Vad är det egentligen vi ser? Och vad är budskapet?

För att gräva djupare i ämnet har Läsrörelsen tillsammans med sju olika museer och konsthallar i Sverige anordnat utbildningsdagar under temat "Bildberättande och konsten att läsa bilder".

I torsdags var de på plats på Arbetets museum och en av gästerna var prisade regissören Gabriela Pichler som ligger bakom filmerna "Äta sova dö" och "Amatörer".

Hon pratade lite om att våga ta steget och börja filma.

– Jag är väldigt blyg av mig och tycker fortfarande att det är skitläskigt att fråga folk om jag kan filma dem. När jag skulle göra min första film så vände jag mig till någon jag kände och det är ett tips som jag brukar ge till unga som vill börja filma. Gräv där du är först. Din berättelse är också viktig, säger hon.

Just det här första mötet med filmkameran är ett ämne hon berör i sin senaste film "Amatörer" som kom 2018. 

Där får publiken följa en skolklass i bruksorten Lafors som får i uppdrag att göra en kommunfilm. 

– Man får en väldig makt när man håller i kameran. Makt över människorna man filmar, över kontexten de är i, hur man väljer att klippa filmen och så vidare. Det har jag alltid tyckt varit superfascinerande och viktigt att prata om. I filmen så använder eleverna kameran som ett verktyg för något positivt. De vågar sticka fram selfiestickan till en främmande människa och säga att vi tror på alla människors lika värde och vi vill att du är med i vår film, säger Gabriela.

Hon berättade också att en av hennes viktigaste uppgifter som regissör är att skapa en bra stämning vid inspelningen och att få skådespelarna att känna sig trygga.

– 99 procent av de människor jag jobbar med har aldrig arbetat med film tidigare så jag får vara den som berättar hur det går till. Ibland kan man tro att det är lika mycket en social verksamhet vi håller på med, men vi lyckas skapa en väldigt nära och familjär stämning och jag får för mig att den tryggheten smittar av sig så att när man tittar på filmen så känner man att det är ganska trovärdigt och uppriktigt. 

Andra föreläsare under dagen var riksdagsledamoten Lawen Redar (S), Helena Dal, Statens medieråd, och Susanna Ekström, litteraturpedagog.

Läsrörelsen anordnade tillsammans med Arbetets museum en utbildningsdag kring bildberättande.
Läsrörelsen anordnade tillsammans med Arbetets museum en utbildningsdag kring bildberättande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!