Utställningen för årets S:t Olofsmedaljörer har vernissage på Galleri Kronan i centrala Norrköping på lördag. Det är åttonde året i rad som en sådan utställning anordnas.

– De som har jobbat inom kommunen i 25 år kan välja ett konstverk eller en klocka. Det är därför utställningen heter ”Konst eller klocka”, säger galleristen och skulptören Alexander Hadad som själv har tre verk med på utställningen.

Alla konstnärer på utställningen är representerade med just tre verk vardera. Utställningen fortsätter en trappa upp i Galleri Kronan.

Artikelbild

| Konst. Stina Hallgrens "Fågelkvinnan" och verk av Ahmed Nasef.

Direkt efter invigningen under lördagen kan de som valt ett konstverk som belöning efter 25 år i kommunen börja välja vilket verk de vill ha.

I år har de berörda kunnat se bilderna på nätet, och på så sätt redan i förväg kunnat fundera över vilka verk som är deras favoriter.

De medverkande konstnärerna kommer främst från KIFiN, men också från KRO.

– Det är 34 konstnärer, med 101 verk. Det är varierat mellan måleri, skulptur och grafik, berättar Alexander Hadad.

Artikelbild

| "Lakrits". Älg i stengods, av Alexander Hadad.

Bland namnen finns Jonny O Grundström, Saad Hajo, Falah Alani, Helena Forsberg, Stina Hallgren, Anna Sandell, Åke Bjurhamn, Stefan Teleman och Ann-Mari Tamminen-Meuller.

Vernissagen är framför allt för de kommunanställda, men allmänheten är också välkommen redan under lördagen. Det är dock först efter att utställningen är avslutad som allmänheten har möjlighet att köpa några konstverk, de som blir kvar.

Artikelbild

| Välkänd vy. "Norrköping" av Bernadette De Tauzia.

– Om ingen har valt dem, då kan man komma i fråga, säger konstnären Åke Bjurhamn.

Utställningen pågår till den 2 april.