Den 83-årige Delon ska föräras med hederspriset Palme d'or d'Honneur. Men enligt kritiker rimmar valet illa med Cannesfestivalens nya "nolltolerans mot sexuella trakasserier och alla slags kränkningar", som utfästes under förra årets metoo-rörelse.

En namninsamling på nätet kräver att priset ska stoppas, och bland kritikerna finns lobbygruppen Women and Hollywood. Dess grundare Melissa Silverstein skriver på Twitter att hon är förfärad över att Delon hedras då han "offentligt erkänt att han slagit kvinnor och hävdat att homosexualitet är mot naturen".

"Bröt åtta revben"

I en uppmärksammad tv-intervju i höstas förklarade Alain Delon att han inte såg några problem med att ge örfilar till kvinnor, men att han aldrig "haft sönder" en kvinna.

Hans son Anthony Delon påstår emellertid att den kände fadern misshandlat hans mamma, och då brutit åtta av hennes revben och knäckt hennes näsa två gånger.

Vän med Le Pen

Delon har också orsakat rabalder genom att uttala sitt stöd för högernationalistiska Front National och han är god vän med partiets grundare Jean-Marie Le Pen sedan många år.

Cannesfestivalens chef Thierry Fremaux försvarar valet med att utmärkelsen är för Delons karriär och inte för hans åsikter.

Alain Delon får tycka vad han vill, säger han.