Bråvallachefen: "Var tvungen att säga ifrån"

Det var nödvändigt att ställa in nästa års Bråvallafestival, säger arrangören FKP Scorpios vd Folkert Koopmans till TT.

Nu hoppas han att beslutet blir en väckarklocka som leder till en seriös diskussion för att gå till botten med vad han kallar ett samhällsproblem.

3 juli 2017 16:04

Årets Bråvallafestival var inne på sin sista dag när beskedet kom: Det blir ingen festival nästa år.

Det är ovanligt att sådana nyheter annonseras samtidigt som konserter är i full gång, men efter två dagar som kantats av nyheter om sexuella ofredanden och en anmäld våldtäkt fick Folkert Koopmans nog.

Jag fattade beslutet när jag vaknade på lördag morgon och såg rubrikerna om en ung kvinna som våldtagits på något sätt under en konsert. Då sa jag "det räcker nu, det här måste få ett slut", säger han.

De anmälda sexbrotten är fortsättningen på en negativ trend som har förknippats med festivalen de senaste åren. Folkert Koopmans säger att FKP Scorpio har arbetat i samverkan med polisen och andra organisationer i förhoppningen att kunna förebygga våld och övergrepp.

"Måste ta ställning"

Men festivalens anseende har sjunkit i allmänhetens ögon, vilket inte minst märktes på årets besökarantal. Efter flera år av ekonomiska förluster säger Folkert Koopmans att de negativa skriverierna skrämmer bort besökare.

Det är inte lätt att säga det, men i år hade vi 6–7 000 färre besökare än i fjol. Folk som aldrig har varit på Bråvalla har en negativ bild av festivalen och tänker att den är dålig. I ärlighetens namn hade jag också varit rädd om jag var förälder till ett barn som vill åka till festivalen, och jag är förälder, säger Koopmans.
Men det är inte en dålig festival. För mer än 40 000 personer var det en fantastisk upplevelse, men för dem som utsattes för brott var det en förfärlig upplevelse, och det kan inte fortgå. När jag berättade för mitt team att vi ställer in festivalen nästa år hade de tårar i ögonen, för de har jobbat ihjäl sig för att göra Bråvalla till en fantastisk upplevelse. Men vi måste ta ställning nu.

TT: Vad händer nu?

Det här problemet sträcker sig bortom Bråvalla, det är ett samhällsproblem. Vi måste väcka folk och få dem att förstå att det här är ett problem som inte kommer att försvinna. Vi måste ha en seriös diskussion om hur vi ska gå till botten med det. Om vi inte hade satt ned foten hade det bara fortsatt, och vi ser på reaktionerna på sociala medier att det var ett riktigt beslut.

Omedelbart beslut

TT: Det har spekulerats kring om beslutet att ställa in festivalen egentligen bottnar mer i ekonomiska orsaker. Hur förhåller du dig till det?

Om det varit av ekonomiska skäl hade beskedet kommit mycket senare. Ta Getaway Rock, en festival vi arrangerade för några år sedan, som exempel. Flera månader efter den festivalens slut insåg vi att det inte höll ekonomiskt att fortsätta med den. Det här beslutet behövde jag fatta omedelbart, annars hade det inte fått någon effekt och vi vill att det ska få effekten att en diskussion väcks. Förhoppningsvis leder den diskussionen till något, och då kan vi anordna Bråvalla igen.
Men om vi inte kommer fram till någonting blir det svårt att göra, och då tycker jag att festivalen bara har blivit bättre de senaste fem åren. Organisationsdelen har utvecklats åt rätt håll och vi har blivit kvitt barnsjukdomarna. Om ingenting negativt hade inträffat hade jag inte haft några problem med att förlora pengar på någonting jag tror på. Det har jag gjort de senaste 27 åren och jag betalar alltid mina räkningar i tid.
Fakta: Bråvallafestivalen

Bråvalla arrangerades första gången 2013 utanför Norrköping. I år hölls festivalen mellan onsdag och lördag till skillnad från tidigare år, då den varit torsdag till lördag.

Bland dragplåstren i år märktes The Chainsmokers, Linkin Park, Håkan Hellström, Laleh, Silvana Imam, Prophets of Rage och The Killers.

Under lördagen meddelades att det inte blir någon festival nästa år. Enligt arrangören är detta på grund av de anmälda sexövergreppen på festivalen.

I år gjordes 17 polisanmälningar rörande sexuellt ofredande under festivalen. En tonårsflicka misstänks dessutom ha blivit våldtagen i publikhavet under Håkan Hellströms konsert.

Antal besökare genom åren:

2013: 51 590

2014: 56 071

2015: 50 703

2016: 52 317

2017: 45 162

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!