På onsdagen kom det besked som många fruktat efter uppehållet i år som arrangören FKP Scorpio tog beslut om efter Bråvallafestivalen 2017. På Facebook går man ut med beskedet: "Kära vänner, det blir inget mer Bråvalla". Man är inte helt glasklar i sin motivering: "Det finns många orsaker bakom det här svåra beslutet. Framför allt handlar det om saker som att boka de artister ni allra helst vill se och samtidigt se till att alla får den bästa möjliga upplevelsen under festivalen. Vi vill inte göra något som vi inte till hundra procent vet kommer att leva upp till era höga förväntningar. Då är det bättre att sätta punkt och blicka framåt.".

Beslutet kan också ha att göra med att arrangören Live Nation i slutet av maj gav beskedet att den internationella festivalen Lollapalooza ska äga rum i Stockholm 2019 – på samma datum som Bråvalla (28-29 juni). Det kan då vara läge att påminna om att år 2013 då FKP Scorpio lanserade Bråvallafestivalen lade man den på exakt samma datum som Peace & Love varpå Borlängefestivalen snart försattes i konkurs efter för dålig biljettförsäljning. Det är med andra ord en bransch där ordspråket "den enes bröd den andres död" ofta kommer till användning.

Under de här fem åren har Bråvallafestivalen haft 250 000 besökare och 349 artister – uppehållet 2018 motiverades delvis av fler fall av sexuella trakasserier under förra årets festival.

Artikelbild

| Från den sista festivalen 2017.

Folkbladet ringer upp Sandra Wall, koordinator för UNESCO Creative Cities Network i Norrköpings kommun som tycker att beskedet är tråkigt.

– Det är självklart otroligt sorgligt att få det här beskedet men vi kan bara tacka FKP Scorpio för fem fantastiska år, säger Sandra Wall som tillägger att det här inte var något som bestämts tidigt.

– Det har varit öppet länge, vi fick beskedet först idag.

Men samarbetet mellan Norrköpings kommun och FKP Scorpio upphör inte i och med att Bråvallafestivalen slutar.

Artikelbild

| Sandra Wall, koordinator för UNESCO Creative Cities Network tycker det är ett tråkigt besked.

– Vi fortsätter med vårt samarbete när det gäller showcasefestivalen Where's the music? (WTM förf anm) som kommer att äga rum våren 2019 som planerat, upplyser Sandra Wall som menar att för sin egen roll (att lyfta det lokala musiklivet) är WTM väl så viktigt.

– Men vilken kompetens vi fått här tack vare Bråvallafestivalen.

Hon tillägger att Norrköping inte på något sätt har "kallnat" som musikstad i och med detta besked.

– Vi har haft flera spännande intressenter som hört sig för angående olika koncept men då handlar inte om att ersätta Bråvallafestivalen utan se nya möjligheter att utveckla Norrköping som musikstad, säger Sandra Wall.

Från kommunens sida tar man beskedet med fattning enligt kommentarer i ett utskickat pressmeddelande.

– Dagens besked är självklart jättetråkigt. Samtidigt har Norrköping fått fem fantastiska år med Bråvallafestivalen, något som både satt oss på musikkartan på ett helt nytt sätt och gett oss tillfälle att visa vilken musikstad vi är, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

– I och med festivalen har vi även fått möjligheten att visa att vi verkligen kan vara med och anordna riktigt stora evenemang, vilket vi är väldigt tacksamma för. Dessutom har vi ju nu ett etablerat samarbete med FKP Scorpio som är en mycket stark aktör inom musikbranschen, och det ser vi fram emot att fortsätta.