Litteratur Ett litteraturpris som delas ut av Amerikanska biblioteksföreningen byter namn sedan man uppmärksammat att författaren Laura Ingalls Wilder använt rasistiska stereotyper i sina böcker. Föreningen fattade det enhälliga beslutet att byta namn på priset från "The Laura Ingalls Wilder Medal" till "Children's Literature Legacy Award" under ett möte på lördagen, skriver föreningen på sin hemsida.

Anledningen, uppger föreningen, är att Wilder "inkluderade stereotypa uttryck som inte är förenliga med våra grundläggande värderingar" i sina böcker.

Laura Ingalls Wilder föddes 1867 och dog 1957. Hon är känd för sin självbiografiska serie "Lilla huset på prärien", där hon i delvis fiktiv form beskriver sin uppväxt i en kringflyttande nybyggarfamilj.

Ett flertal gånger nämns afroamerikaner och den amerikanska ursprungsbefolkningen i böckerna. Bland annat skriver Wilder att Kansas inte hade "några människor, bara indianer". Ingalls Wilder gav själv om ursäkt för formuleringen och ändrade den till "inga nybyggare, bara indianer" i en senare upplaga, skriver The Guardian.

"Lilla huset på prärien"-böckerna utgavs mellan 1932 och 1943. 1974–1983 sändes tv-serien med samma namn som till stor del bygger på böckerna.