Bli ett New York-bi i "Bee simulator"

I "Bee simulator" utforskas New Yorks Central Park genom ögonen på ett bi, där getingar gör allt för att sätta käppar i hjulen på den nektarjagande lilla insekten.

Berättelsen är baserad på bins riktiga liv, säger skaparen Lukasz Risinski

16 november 2019 09:16

Idén om ett spel baserat på bin kom till Lukasz Risinski vid polska Varsav Games Studios när han läste en bok om de honungsproducerande insekterna för sin treåriga dotter.

När han såg bilderna, som visar världen ur ett bis perspektiv, förstod han att där fanns ett helt spel att skapa. I 2,5 år har utvecklingskontoret arbetat på "Bee simulator", som namnet till trots inte är en regelrätt simulator, utan mer av ett äventyrsspel.

Spelvänliga platser

Efter viss fundering kom man fram till att New Yorks Central Park var rätt plats för "Bee simulator" att utspela sig i.

Vi valde den mest klassiska platsen. Alla vet hur Central Park ser ut. Men det som också är intressant är att där finns zoo, restaurang och en nöjespark, alltså många platser som vi kan använda spelmässigt, säger Risinski.

Ungefär en och en halv kvadratkilometer av parken har skapats, vilket ur en insekts perspektiv framstår som ännu större. Det går ut på att samla pollen, dansa – alltså den teknik bin använder för att kommunicera med varandra – och att slåss mot fiender som illasinnade getingar.

Förutom kärnmekaniken har vi många minispel, säger Risinki, och nämner exempelvis kappflygning mot andra bin.

Vill ge kunskap

Tanken är att både barn och vuxna ska kunna spela spelet, och Risinki tror att det är lämpligt från omkring sju års ålder. Det finns dels lägen att spela med delad skärm, dels olika svårighetsgrader som ska göra spelet utmanande för alla åldrar.

Vi vill ge spelarna intressant innehåll, action och att de har roligt, men vi vill också att de ska lära sig mer om bin, säger Risinki.

"Bee simulator" är ute nu till Playstation 4, Switch, pc och Xbox One.

Fakta: Spel med djur i huvudrollen

Det finns ett antal spel där huvudrollen är ett djur. Här är några exempel:

"Untitled goose game" – I rollen som gås gäller det att göra livet surt för människor.

"Away: The survival game" – Överlev faror som flygpungekorre på äventyr nästa år i "Away".

"Maneater" – Ät det mesta som vågar sätta sin fot i havet som farlig haj i den här kommande titeln, som ännu inte har något släppdatum.

"Ape out" – Styr en ilsken gorilla från ovan i ett visuellt annorlunda spel.

"Falcon age" – Du är i och för sig en människa, men det är falkkompisen som står i centrum i "Falcon age", som bland annat finns i VR-variant.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustav Sjöholm/TT