– Det är första gången Världsorganisationen för Internationella musiktävlingar håller sitt årsmöte i Sverige. Och för mig känns det fantastiskt att vi har det här i Norrköping, som har utvecklats så enormt mycket under senare år och blivit en riktig kulturstad, sade en sprudlande glad Sonja Stenhammar, bördig från just Norrköping och konstnärlig ledare för Stenhammartävlingen.

Under fyra dagar ska representanter från 29 olika länder diskutera musiktävlingar och det som hör till.

På onsdagskvällen var det dags för ett välkomstmöte i Stadshuset. Här syntes även en och annan lokal politiker i vimlet.

– Vi kommer att ha två arbetsdagar framöver, där vi bland annat ska diskutera röstningsförfarande vid tävlingar. Men också hur vi ska föra fram våra tävlingar, det handlar om tv-sändningar men även om facebook, och liknande, fortsatte Sonja Stenhammar och tillade:

– Vi ska också besluta kring vilka av de tio tävlingar som ansökt om att få vara med i organisationen, som vi ska släppa in. Ett krav är att de ska ha en symfoniorkester med i finalen. Tyvärr är det inte alla som har råd med det.

Tycker du att den här typen av tävlingar bli styvmoderligt behandlade i media och i samhället i stort?

– Jag tycker att vi är på väg framåt. Mycket tack vare Malena Ernman och Richard Söderberg, som lyfter fram den här musiken och gör den mer folkligt. Det har jag inget alls emot.

Nästa år hålls årsmötet i Japan.