Nya Torget sett från ett flygfoto

Förr var flygfoto, som motiv på vykort, ganska populärt. Här en bild över Nya Torget i Norrköping i början av 1900-talet.

Nya Torget på ett flygfoto, som vykort. Troligen i början av 1900-talet.

Nya Torget på ett flygfoto, som vykort. Troligen i början av 1900-talet.

Foto: Privat

Norrköpings kommun2019-10-13 08:00

Mitt på den här bilden kan man se Nya Torget, med torghandeln i full gång och handlarna har ställt upp sig i täta rader.  Norrköpings kommun gav tillstånd till torghandel här redan 1863 och det dröjde inte länge förrän det var full fart på handeln.

Allt från kött till blommor och grönsaker salufördes. Brister i hygienen, gjorde dock att kommunen efter några år ville förbjuda handeln med ömtåliga livsförnödenheter, på grund av risken för infektioner, framförallt då kött som låg öppet framme på försäljningsborden.

Om det blev så eller om försäljarna lyckades hantera köttet bättre förtäljer dock inte historien.

Nya Torget var dock inte så nytt, när det blev torghandel där 1963, för redan på 1500-talet var hela torget en kunglig trädgård, som uppfördes av Johan III.

Trädgården ersattes dock senare av tobaksodlingar, som lär ha funnits på torget ända fram till det var dags för torghandelns inträde 1863.

Kanske var det snusfamiljen Swartz, som hade en odling även på Nya Torget under några år. I alla fall fick Petter Swartz privilegier att driva snustillverkning i Norrköping 1753, både odling och tillverkning.

Tittar man närmare på bildens överkant, kan man även se passagerarbåtar förtöjda långt upp i staden, nära nuvarande Saltängsbron.

Och kvaliteten på vykortet är väldigt bra och man kan urskilja mång detaljer och byggnader som Rådhuset och Grand Hotel.

Vykortet kommer från den samling, som Kjell Jonasson i Söderköping efterlämnade och som Folkbladet fått ta del av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!