Finspång har fångat tillfället i flykten

Det handlar om att ligga bra till när det händer.

En härlig bild från en Cricketmatch 2019 får här illustrera Finspångs förmåga att fånga tillfället i flykten. Pandemin  startar möjligen en ny match för Finspång och andra. Hur ska det gå?

En härlig bild från en Cricketmatch 2019 får här illustrera Finspångs förmåga att fånga tillfället i flykten. Pandemin startar möjligen en ny match för Finspång och andra. Hur ska det gå?

Foto: Ricardo Mazalan

Krönika2020-07-10 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gäller också att göra något bra av sitt positiva läge. Ett uttryck som bra beskriver vad det handlar om är: Fånga tillfället i flykten.

Finspång låg väldigt bra till där i slutet av 1500-talet då industrier i behov av järn, skog, vatten och arbetsskickligt folk på allvar började etableras i Sverige. Finspång förstod också att fånga tillfället i flykten. Att det var holländska investerare och industrialister som tog initiativ och som fick privilegier i Finspång tycks inte ha stört folk i Finspångstrakten. Möjligen – nu spekulerar jag – gynnades Finspång av en folkligt förankrad öppen och nyfiken attityd visavi utsocknes inkommande personer? Främlingar kan ju vara av flera olika slag, så är det nu och så var det då på 1500-talet. Främlingar kunde stå för plundring, brand och elände och död. Främlingar kunde också stå för arbete, inkomst, nytänkande och positiv utveckling. Det senare gällde för de holländska släkterna och ätterna som kom att etablera sig i Norrköping/Finspång under 1500-talet.

Finspång låg bra till även vad gäller närheten till Norrköping; rikets dåvarande andra stad med tidigt etablerade industrier och med ett redan då utmärkt logistiskt läge för transporter och handel. 

Finspång var ett framgångsrikt och växande bruk under flera sekler. Bruket fick i tidigt 1900-tal sträcka vapen inför den nya industrialismens framväxt där de två storföretagen STAL och Metallverken stod i centrum. 

Dagens Finspång är fortfarande en ledande industriort med mängder av intressanta och lockande arbetsplatser. Tusentals människor från Norrköping, Linköping och andra näraliggande orter reser varje dag fram och tillbaka till Finspång för att arbeta på alla de här arbetsplatserna.

Finspång är en mycket globaliserad ort. Man är globaliserad på ett folkligt och sunt plånboksnära sätt. De stora industriföretagen handlar med hela världen, ägs och leds från hela världen och har medarbetare från hela världen. Varje det minsta tänkande och reflekterande person i Finspång inser – möjligen med tankerötter tillbaka till sent 1500-tal – att det vore dumt att vara mot världen när världen är med Finspång. 

Finspångs globalisering kan vara svår att förstå och att uppfatta. I slutet av maj i år 2020 sänder Aftonbladet ut sin krönikör Oisin Cantwell till Finspång. Ansatsen i den artikel som Cantwell författade utifrån sitt besök var att Finspång var en ort som en stockholmare kunde nå med bil utan att förbryta sig mot regeringens rekommendation om att avstå från resor längre än två timmar bort. 

Jag tror inte att Oisin Cantwell riktigt vet var han är. Han skriver: ”Vid infarten hänger en stor skylt som upplyser om att vi befinner oss i "Sveriges bästa skräpplockarkommun". Jag antar att vi alla är bäst på någonting.”

Den här sortens nedlåtande journalistik är tyvärr inte ovanlig när låtsasglobaliserade – vi talar engelska och reser ofta till USA – delar av Sverige möter realglobaliserade delar av Sverige; där världen finns på ett jobbnära och jordnära sätt. 

Risken med att vara en integrerad del av världen är förstås att när det går dåligt för världen – typ pandemin som nu plågar Finspång och resten av världen – så kan man plötsligt ligga illa till där man intill alldeles nyss låg bra till.

Korttidspermitteringar och varsel i Finspångs industrier är en mycket svår prövning. Det gäller att ha ögonen öppna för de tillfällen som flyktar förbi. Mer om detta nästa fredag. 

Karta: Finspång