Logga in
Logga ut

David Iwung

Fotbollsbloggen

Behagligare heta Gustafsson än Norling

NORRKÖPING En sista omgång med ögonen på vad som händer på Hisingen men där lika mycket fokus kommer att vara på utvecklingen på Guldfågeln i Kalmar. 

Det är lite som när Kurt Cobain kysste Courtney Love på omslaget av "Sassy Magazine": Den bästa av tider - den sämsta av tider.

 

Den bästa för: Spänningen, avgörandet, avskeden.

Den värsta för: Spänningen, avgörandet, avskeden.

---------------

Allsvenskan 2018 har utvecklat sig till en beroendeframkallande njutning som man vill bevara, förlänga och krama ur mer av.

Svängningarna. Dramatiken.

Stopptidsmål.

Hjältar. Syndabockar.

Skador. Avstängningar.

Det här hade gärna fått fortsätta ett tag till men nu är det dags att ta fram en mästare.

Det är dags att dela ut Lennart Johansson.

----------------

IFK Norrköping hade en ledig tisdag men igår var Johny Daagh uppe för att känna av atmosfären dagen efter sista sekunden-avgörandet mot Örebro och Daniel Sjölunds mäktiga hej då på Östgötaporten.

Det var, milt uttryckt, uppslupen stämning återhämtningsdagen.

Avslappnat och inte alls den press och stress som AIK försöker tona ned att de går och bär på och känner.

Gnagets utgångsläge är självklart att föredra, de har en hand och i alla fall åtta nävar på bucklan, men vi har en situation där IFK inte förlorar ett guld.

Det gör AIK, och mer där till om de skulle falla igenom och Peking kniper en trea. 

Som säsongen utvecklat sig, med det "klara" ryck som AIK stod för men senare tappade samt de skilda kravbilderna som råder mellan guldkombatanterna är det behagligare att heta Jens Gustafsson än Rikard Norling

-------------

Peking avslutar borta - men hemma.

Det kommer att vara bortastödet som är röststarkast och ivrigast.

Det kan behövas mot ett Häcken som inte bara plöjt fram som en dopad offensiv bulldozer med en fantastisk Paulinho som chaufför. 

Häckens hemmarad: 10 4 0. 

Noll torsk på Bravida Arena.

Vad som fallit bort i uppsnacket är att IFK möter en av allsvenskans tuffaste utmaningar.

----------------

Hoppas att ni inte missade den närgångna sista avtackningen som Annika Flood fångade med kameran när Andreas Johansson tog sig tid för var och av de som dröjde sig kvar på Östgötaporten i söndags. Vuxna män i tårar. Barn i tårar. Kvinnor med innerliga kramar. Det är inte vem som helst som kliver vidare till Halmstad, det vet vi och behöver inte ältas mer men en tydligare påminnelse finns inte än att det lyste personliga band om varenda omfamning och selfie.

----------

Daniel Sjölund och Andreas Johansson är människor av folket. Personer av fansen. Det finns inget tillgjort eller konstlat och även om de är jäkligt mycket bättre fotbollsspelare än vad du och jag är och någonsin kommer bli så är det igenkännandefaktorn som byggt och stärkt bandet som sträcker sig hela vägen till Åland och Halmstad långt efter att "Ante" och "Daja" städat ur skåpen på Östgötaporten.

-------------

Frågade ut Noa Bachner, Olof Lundh och Jonas Dahlquist om IFK:s säsong och söndagens upplösning. Deras, och mina, tankar hittar du här

--------------

Peking packar ihop som sämst tvåa. Har Europa att se fram emot och en Christoffer Nyman som är på väg hem. Ian Smith och Andreas Blomqvist har kritat på nya kontrakt och det känns inte troligt att det kommer bli samma omsättning på spelare 2019. Ett år som inte alls behöver bli mindre intressant än 2018 - som fortfarande har en chans att ramas in i guld.

----------

När BP vände och fixade en blytung trepoängare mot Elfsborg blev jag tvungen att räkna. Och fick fram att IFK Norrköpings 62 inspelade pinnar är fyra fler än vad Elfsborg och IFK Göteborg skrapat ihop. Tillsammans. Läste senare vad Johan Orrenius konstaterade: Jönköpings Södra fick kvala, och åkte ur, på 30 poäng förra hösten. IFK Göteborg och Elfsborg står på  28 respektive 30 och hänger kvar utan kval. 

 

 

 

 

 

Nyman blir offensiva svaret

NORRKÖPING Så pratade ingen längre om Andreas Johansson och Daniel Sjölund.

Inte på ett tag i alla fall. 

Ett effektivt sätt att plåstra såren efter två ikoner är att fylla på med en. 

På ett sätt skönt att det är på plats nu.

Spänningen i den här utdragna affären dog för länge sedan.

Nu kan Christoffer Nyman och IFK Norrköping fokusera på att få fart på den här kärleksaffären igen och visst har den goda möjligheter att blomstra.

Det här två och ett halvt år långa breaket har egentligen mer och mer kommit att handla om "när". Inte "om".

Oavsett är det en pangstart på 2019, en övergång som drar upp temperaturen i gråruggiga januari och en spelare som Kamraterna behöver.

Då pratar vi fotbollsmässigt.

--------------

När Christoffer Nyman fann sin identitet som spelare var det inte den enkla vägen.

Det var inget glamoröst val "Totte" beslutade sig för att ta.

Han sprang. 

Och sprang.

Och sprang.

Det kan alla fotbollsspelare träna sig till att göra men när Nyman även blev en smart beslutsfattare utvecklades han till en landslagsforward.

Nyman kombinerade det stora hjärtat med effektivitet och det var det något som saknades i Peking 2018 i och runt straffområdet var det beslutsfattandet. 

Så mycket boll.

Så stort spelövertag.

Så mycket lägen som skulle rendera i chanser men inte tillräckligt vass synk i leverans och avslut. 

Här kommer Christoffer Nyman att bryta ett mönster både som avslutare och den som öppnar upp lägen.

Totte lyfte dessutom själv fram att han testats fysiskt under åren i Tyskland där det var ett påfrestanade man-man-kamperande.

Han är starkare. Blir svårare att flytta på. 

3-4-3 eller 3-5-2 (som det talar mest för) är sekundärt för Nyman egentligen. Hans närvaro oavsett om han har en eller två anfallare bredvid sig blir den extra dimension och pusselbit som saknades 2018. 

-----

Alexander Fransson kom hem med ett treårskontrakt. Christoffer Nyman tillhör "Peking" i fyra år framåt.

Osäkert om två man utgör en grundstomme men det är i alla fall två spelare som med sin blotta närvaro kan mäta sig med vad Andreas Johansson och Daniel Sjölund förmedlade.

Ett starkt, pålitligt och tryggt ambassadörsskap. 

Nästa lagkapten? Jag håller med Christer Gustafson i ämnet

--------

Curva Nordahl har anledning att dra fram "Grabbarna på plan-ramsa" igen. För inte är det väl en omöjlighet att vi får se en startelva eller åtminstone en uppställning med: Filip Dagerstål, Henrik Castegren, Erik Lindell, Alexander Fransson, Christoffer Nyman under 2019? 

---------------

Kommer ni ihåg hur det gick till när Andreas Johansson blev IFK-spelare? Det var ett liknande mini-drama som när Nymans comeback blev ett faktum.

den här Mats Willner-intervjun berättade Ante

"Väl på flygplatsen, med packad väska och redo för ett par veckor i Turkiet, började det hända saker. Andreas ställde sig sist i kön till incheckningen. Sportchefen Jens Todt pratade i telefon med både agenten Cabrera och Peter Hunt. Alla avvaktade. Till slut var det bara Andreas och klubbens materialförvaltare kvar i kön, när personalen bad honom att checka in.

–  Precis då räckte Jens över telefonen till mig. Det var Peter. Affären var klar. Jag skulle hem till Sverige igen. Det hade löst sig. Jag checkade faktiskt in, men bara för att kunna passera säkerhetskontrollen, hålla ett litet kort tal och säga hej då till mina lagkamrater, berättar ”Ante”.

Nyman avslöjade på tisdagens välbesökta presskonferens att det sista detaljerna i övergången föll på plats på väg till träningslägret i Turkiet.

Bara att vända på flygplatsen och säga hej till lagkamraterna i Eintracht Braunschweig

-------

Någon chans/risk att Christoffer Nyman överskattas?

Att frånvaron förstärkt bilden av hans potential?

Jag tror inte det.

Med den här spelstilen kommer IFK Norrköping få nytta av honom oavsett hur mycket mål som kommer från hans fötter och skalle.

Jens Gustafsson är inne på att skruva upp intensiteten, löpandet och pressspelet ett snäpp. Det passar årets första nyförvärv perfekt. 

-------------

Vi körde live från IFK:s premiärpass (första fotbollspasset) på Östgötaporten i går och hade med klubbchefen Jens Magnusson och evenemangsansvarige Mårten Jacobsson i "studion".

Efter sändningen följde jag träningen och kunde inte låta bli att fastna med ögonen på Isak Bergmann Johanesson.

Vi ska med en gång poängtera att killen är 15 år men det är omöjligt att inte gilla vad man ser i talangens touch och vuxna spel.

Tonåringen var en eftertraktad spelare men valde IFK Norrköping, till stor del på grund av Arnór Sigurdssons otroliga utveckling.

Den här killen, Bergmann Johannesson, ska bli lika intressant att följa. 

Välkommen och udda IFK-frispråkighet!

NORRKÖPING En Jens har blivit allt svårare att begripa och bjuder egentligen inte längre på någonting i intervjuer.

Gustafsson.

Han bestämde sig för att stänga dörren någonstans under säsongen och hur mycket reporternävarna än försöker bända och stånga upp den är det iskall respons från IFK-managern.

Tidigare var det svårmatade och långa utsvävningar men det utvecklade sig till ingenting egentligen.

I vinter har det varit så frostigt att det inte ens gått att få ur Gustafsson träningsmatchmotstånd eller vilka Kamraterna har på gång som motståndare under träningslägret i Portugal och det kulminerade i konstig mörknings-konst när Jens Gustafsson sa att det inte var aktuellt att gå vidare med Oliver Stefánsson, 16 år, och Isak Bergmann Jóhannesson, 15.

För att dagen efter välkomna de isländska talangerna till IFK. 

Det där har jag vänt och vridit klart nu i det här forumet och på Twitter men dök åter upp i skallen första arbetsdagen 2019.

Då pratade jag med en annan Jens.

Magnusson

Vilken befrielse att ta del av en klubbchef som lät känslorna styra munnen. Här var det varken filtrerat eller defensivt utan en IFK-boss som inte kunde hålla tillbaka drivet, viljan och längtan att kicka igång 2019. 

Det går att prata. Det fungerar att spilla ur sig kritik och vara öppen. Läs!

Tidigare har jag inte kommit i närmare kontakt med smålänningen än det han sagt i intervjuer och brandtalet han släppte på hemsidan nyligen om att det är dags att växla upp.

Nu, när jag ringde 36-åringen på Nyårsdagen, delade han med sig av vad som är på gång i och runt Östgötaporten efter en säsong som gav silver men lämnade en guldsmak i munnen.

Här har du hela snacket - men i korta drag meddelade Magnusson att:

✔️En ny marknadschef är nära.

✔️Det mejslats fram ett nytt arbetssätt på marknadssidan som ska ge utökade intäkter.

✔️Den nya digitala plattformen där Robin Bornehav blir ansvarig som nyanställd blir ett viktigt led. 

✔️En ny storbildsskärm kommer smällas upp.

Bland annat.

--------------

Jens Magnusson sitter förutom som klubbchef även på tre andra stolar. VD för IFK Performance Center AB, Parken Event och Arena AB och AB Norrköpings Idrottspark. 

Det kallas ansvar.

Bara en sådan sak att han efter sista matchen i vintras twittrade ut en bild på Tyska Torget med texten "Nästa år..." känns så unikt, behagligt, skönt kaxigt och udda mot vad som normalt sett kommer från IFK-huset.

Och vet ni: Dessutom behövligt! 

 

 

Starkaste minnena från IFK:s 2018

NORRKÖPING Gubbarna tog farväl. Kidsen slog igenom. Ett nyförvärv stal showen och lämnade aldrig tillbaka den. Och just det - en målvakt räddade och spelade bättre än alla andra.

IFK Norrköping 2018 – här är mina starkaste minnen, intryck och upplevelser.

Sigurdsson-sagan:

Det här kommer vi inte få uppleva igen. Arnór Sigurdssons makalösa utveckling är unik.

På 16-17 månader gick 19-åringen från att spela division 2-fotboll med Sylvia till att bli IFK:s dyraste försäljning och en av allsvenskans största affärer. CSKA Moskva visste uppenbarligen vad de slantade upp 40 miljoner för och hade inga planer på att låta Sigurdsson växa in i det.

Islänningen var i Ryssland för att spela – och som han hart spelat. Mål mot Roma och Real Madrid samt i toppmötet mot Zenit St Petersburg. De två målen i Östersund satte en saga i rullning som fortsätter att rulla.

Förvånadande om Arnór Sigurdsson lyfter mot en ännu större liga och ett ännu större lag?

Vänd på det: När och var kommer han göra det?

I samband med IFK:s match mot Sundsvall borta (1-1) twittrade jag ut:

Jón Gudni Fjóluson var inne på samma spår och insåg vad som var på väg.

 Legendernas last IFK-stand

Det var en redkordlång nedräkning. Alla visste att det var sista månaderna på Östgötaporten för två av klubbens största. Andreas Johanssons Halmstad-flytt och Daniel Sjölunds Ålands-hemkomst var med andra ord inte chockerande på något sätt - men det gjorde inte avskedet mindre minnesvärt. IFK Norrköping hade aldrig varit där de är, i allsvenskans översta skikt, utan "Ante G" och "Daja" som bidragit lika mycket på som utanför planen. Nu väntar en tid utan ikonerna. Det är en tid med ett stort frågetecken över sig. Vilka ersätter? Går de att hitta? 

 

Thern-orkanen

Han svepte inte direkt in blygt och bad om ursäkt. På presskonferensen när Simon Thern presenterades gjorde han något så förbjudet – i alla fall i IFK-kretsar – och pratade om att han såg mästarpotential i IFK-bygget.

Han såg ett lag som kunde ta guld (och sånär gjorde det).

Simon Thern fortsatte att ta plats, märkas, diskuterade och diskuterades.

På planen var han en av Pekings genomgåendebästa (och mest varnade) och var lika het med Twitterfingrarna.

En profil som uppmuntrades som Årets Röst och som kommer att ha en fortsatt nyckelroll på det centrala mittfältet.

En klockren värvning sportsligt – och för rubriksättarna.

Två mål mot AIK i 2-0-segern på Östgötaporten ledde till en av Årets mest levande bilder.

 

Stopptids-galenskapen 

Kamratmötet stod 0-1. IFK Göteborg var på väg mot tre överraskande och tunga poäng i Norrköping. Folk hade börjat lätta från sina platser för att besegra köerna. Då samlade Peking ihop sig till en desperat kvitteringsjakt som...ja, vad fan vad det som hände? Nye Kasper Larsen skickades upp på topp och för första gången (och enda?) gången 2018 vann en IFK-forward en nickduell. Kalle Holmberg revs omkull och David Moberg Karlsson satte straffen. Slut där? Nöjda med 1-1? Nej. Far from. Kasper Larsen skickade in 2-1-bollen i nättaket. Det sista som hände. Blåvitt-spelarna bröt ihop. Peking gick bezerk tillsammans med hemmapubliken och på många sätt talande för två klubbars vitt skilda 2018. 

 

Hemkomsten (som följs av fler?) 

Alexander Fransson tränade med IFK under sommaruppehållet. Kollega Christer Gustafson satt ned med en tilltufsad "Alle" som hamnat på Basels bänk och lånades ut till Lausanne där det inte alls gick som guldmittfältaren ville. Lausanne åkte ur och Fransson stod vid ett vägskäl: Komma hem och ta ny fart - eller riskera att sitta kvar i Basels frys.

Det blev - hem och ett kontrakt över tre år.

Med undantag för andra halvlek hemma mot Elfsborg när Fransson klev av med en krånglande mage spelade han varenda minut. 

Målvaktsgenombrottet

Första nyförvärvet inför 2018 kändes inte ultrasexigt. Peking höll sin Halmstad-tråd levande och välkomnade Isak Pettersson till stan.

Det blev rätt så lyckat.

David Mitov Nilsson som  vi trodde gått igenom skadehelvetet fortsatte att vandra där och spelade inte en allsvensk sekund.

Isak Pettersson var inte övertygande i Svenska Cupens gruppspel och när han inte nådde upp till Örebros sena kvittering som kostade avancemang sattes stämpeln: "Han för kort". Pettersson växte. Och växte. Och växte. Årets målvakt i allsvenskan (framröstad).

Vinnare av NT Sportens Spårvagnsliga. Landslagsuttagning till januarilägret. Kanske inte ett genombrott av Arnór Sigurdsson-klass - men här har Peking nästa stora försäljning som mycket väl kan landa runt samma summor som islänningen gick för. Då har vi inte nämnt vänsterfoten. Den är helt okej den med.

Elfsborgs-spöket dog 

Borås och Elfsborg har varit en svart fläck för IFK Norrköping under en längre tid. Inte en seger i Knalleland sedan Pelle Andersson avgjorde 1997. Efter det: Nattsvart. I augusti löpte Kamraterna ut på Borås Arena med fina förutsättningar att bryta trenden. Elfsborg var i usel form, stod mitt i en usel säsong och när Kevin Stuhr Ellegaards indianare, rätt i gapet på en vaken Simon Skrabb, var ett faktum var Boråsspöket borta. Matchen summerade IFK Norrköpings år. Det var inte övertygande spelmässigt. Det hackade men laget ständge igen - Isak Pettersson med en kanonräddning på Per Fricks friläge - och kom ut på andra sidan slutsignalen med en trea.

 

Sjölunds sekunder 

Jag började skruva på mig irriterat och obekvämt. Satte ned fingrarna på tangentbordet och började att fila på en krönika där Jens Gustafsson skulle få en och två passningar för att han inte gav Sjölund mer speltid. Matchklockan tickade på ett par minuter över ordinarie tid. Då, först då, vinkades det åt Daniel Sjölund att göra sig redo. 2-2 mot ÖSK. Sista hemmamatchen för året. Sista hemmamatchen för "Daja". "In och gör mål" skriker någon från bänken just innan Sjölund löper in. Det var precis vad ålänningen gjorde.

Andrabollen på Lars Krogh Gersons hörna letade sig tillbaka ut till Gerson som drog in bollen på ett. 

Smidig som en katt satte Sjöund upp foten och var före alla ÖSK-backar. Tiden: 93:22. Matchvinnare i en så pass tung match med matchens sista spark. I sin egen avskedsföreställning.

När jag mötte Jonas Hellberg med rakad skalle "för att hylla Andreas Johansson och Daniel Sjölund" efteråt sa han det alla tänkte: "Hade man inte fått uppleva det här hade man inte trott på det. Det går inte ens regissera".

 ---------

Nästan på listan: Gudmundur Thórarinsson, David Moberg Karlsson, Jón Gudni Fjóluson, Gent som fortsätter att envisas med att värva från Peking och Curva Nordahl, 3-3-matchen mot AIK borta.

 

 

 

 

Tankar om IFK:s lagkaptensval

NORRKÖPING 2018 blir snart 2019.

4 januari kickar Peking - minus den landslagsuttagna Qatar-kvartetten - igång försäsongen med tester.
Jens Gustafsson har en del tunga beslut att fatta i vinter.
Simon Thern efterlyser fem-sex nyförvärv för att inte tappa slagkraft.
Oklart om Peking-ledningen är inne på samma bana som Årets röst.
Tveksamt om klubbens ambition är att spetsa i den utsträckning som Thern önskar, men det kommer att krävas en handlingskraft som vi kanske inte sett tidigare.
Något jag fördjupade mig i här.
Vid sidan av att signa upp namnen som ska se till att det blir en ny säsong i den absoluta allsvenska toppen ska det tillsättas en ny lagkapten.
Andreas Johansson var lika självskriven med bindeln på biceps som Gudmundur Thórarinsson är vänsterfotad. 
"Ante G" var:
Urtypsledaren.
Helylle-ambassadören.
Pappan.
Klippan.
Den (taktiskt) förlängda managerarmen.
THE LAGKAPTEN.
Vem tar över?
Frågan har nu, i mitten av december, inget givet svar – men visst finns det alternativ som sticker ut.
Lars Krogh Gerson: Plus: Självklar ledargestalt och pådrivare. Minus: Tar han en ordinarie tröja?
Simon Thern: Plus: Verbal (årets underdrift) och vantrivs inte direkt i centrum och med ansvar. Minus: Förtjänar man uppdraget efter en (1) en säsong?
Alexander Fransson: Plus: Given, gigantiskt IFK-hjärta, respekten hos medspelarna. Minus: Timid, svårt att ta plats (i en ledarroll). 
Oavsett vad Jens Gustafsson och IFK väljer så kommer det bli en annan sorts kapten. Den som påminner mest om Andreas Johansson är Simon Thern om man ser till att fylla plats och stå i första ledet men går det vara lika kvick med twittertyckandet med ett kaptensuppdrag?
Thern tycker säkert det. Ni (supportrar) och vi (media) tycker säkert det - men tveksamt om IFK Norrköping är lika positiva.


Det här kan mycket väl sluta med ett none of the above-alternativ.
Det kan sluta med att Christoffer Nyman föräras med att inte bara ha en egen läktarsektion uppkallad efter sig utan också bli IFK Norrköpings lagkapten i hemkomsten.

För visst kommer Pekings Golden Boy snart och det skulle knappast orsaka en tsunami av protester om det blir Nyman efter Johansson

-----------
Vid sidan av "Totte" är det en segstartad silly season ur ett IFK-perspektiv. Simon Thern och Alexander Fransson placerades i AEK Aten. Jag tog upp det med "Alle" under måndagen som meddelade: "Det ska vara något extremt bra om jag ska röra på mig".
------

Ringde upp Jonas Hellberg, IFK:s fystränare, under dagen. En kass avslutning för den populäre Hellberg på 2018. I samband med sonens hockeyträning slet Hellberg av hälsenan och kommer inte att kunna jogga på fem till sex månader.
Fysläraren blir rehabeleven.
--------
Sylvias Tarik Hamza var nyligen och testade med IFK Mariehamn. Daniel Sjölunds Mariehamn. Nu är Hampus Lönn och visar upp sig hos den finska förstadivisionskubben och självklart har "Daja" en del i att Mariehamn "fått upp ögonen" för Sylviaduon.
-------------
Det här är ett forum för fotboll men det är svårt att blunda för vad som händer (vad händer inte?) i Vita Hästen. Det har inte direkt varit världens bästa arbetsmiljö på IFK:s  kansli det senaste året (NT:s avslöjande granskning) men att jämföra stadens två titaner är som att...jag hittar inte ens liknelse. Peking har stått och balanserat på ruinens brant, varit nere i ett sportsligt hål men rest sig och är idag i finfin form. Vita Hästen umgås med kaos och hänger med oro. Den här vintern är det mer än så. Det är en fars som slutar var?

---------------

Måste även ta upp vad jag vädrade på Twitter i samband med att IFK Norrköping presenterade de isländska kidsen  Oliver Stefánsson, 16 år, och Isak Bergmann Jóhannesson, 15. Dagen innan hade jag specifikt frågat Jens Gustafsson om det var aktuellt att gå vidare med talangerna som var här på provspel i höstas. Det var det inte - hävdade Gustafsson som alltså strax efter gick ut med att de hade värvat Akranes-löftena. Det kändes märkligt. En konstig mörkning som måste ifrågasättas. Det var inte så att det var Mikael Lustig och Sam Larsson IFK hade kuppat hem. Det var en rak fråga som är svår att missuppfatta men å andra sidan inte ett särskilt förvånande agerande. Det är svårt, trots en rad försök, att få loss vilka träningsmatcher IFK har bokat in i vinter. Försöket att få ett besked vilket det kommande motståndet kan bli under träningslägret i Portugal har gett noll. Trots en rad försök. IFK väljer självklart vilken väg de vill gå. Vilka kanaler de vill dela med sig av sina nyheter men jag har svårt att se vad de skulle ha att förlora på att vara rakare i sin kommunikation i de här specifika fallen. 

 

Peking-frågorna att fundera på inför 2019

NORRKÖPING Hallå, Norrköping. Är tårarna torkade? Stämbanden läkta? Besvikelsen över silvret, om det fanns någon, lagt sig? 

2018 dansades ut på Bravida Arena och"Pekings" säsong landar självklart på plus.

65 fina poäng.

27 insläppta är lika fina siffror.

Tre förluster (ja, väl medveten om det Trelleborg-fallet blev kostsamt) är inte alls fy skam.

Nya lyckade värvningar där Isak Pettersson och Ian Smith kan kvittera ut toppbetyg.

Lägg dessutom till Sylvias serieseger och U19-lagets avancemang.

På sista raden: Ett positivt skimmer när det är dags att summera och se framåt.

Det är en säsong som knappast drar ned förväntningarna inför 2019.

Det känns som IFK Norrköping tog det sista steget mot en etablerad allsvensk toppklubb när de stod pall spelarförsäljningar och tog sig tillbaka in i guldstriden både tre och fyra gånger.

Självklart talar även plånboken för att de kunna cementera sig kvar i den allsvenska toppen ett tag framöver. 

--------------

Men det är som alla vet en ny tid som bankar på Östgötaporten. 

Utan Andreas Johansson och Daniel Sjölund med allt vad det innebär.

Det är två av de största utmaningarna när det är dags att dra igång igen.

Här kommer några andra frågor som möter Kamraterna: 

Lagkaptensbindeln: Det mest givna valet flyttar till Halmstad och Lars Krogh Gerson tar över, eller? Blir valet Simon Thern? Har Alexander Fransson intresset att leda laget? Har han kriterierna? Jens Gustafssons val blir högintressant - och avgörs med Christoffer Nymans comeback? Sett till status och helylle-aura är Nyman på samma nivå som Johansson. 

Defensiva sammansättningen: Försvaret satt ihop på ett beundransvärt sätt hela säsongen och när backlinjen släppte bollar eller spelare förbi sig stod eller slängde sig Isak Pettersson till undsättning. Utan Andreas Johansson känns det vidöppet om startplatserna. Kasper Larsen har inte övertygat än, Henrik Castegren tog chansen men har inte ens tio allsvenska starter i ryggsäcken, vi väntar på att Filip Dagerstål ska bli senior i sitt uppträdande och Lars Krogh Gerson har varit en lyckad städgubbe hela året. Uppgörelsen när IFK plockade tillbaka Gerson var att han skulle ta ett steg ned, slussas in som mittback och bli "Ante G:s" efterträdare. Gerson har uppspelsfoten och tuffheten - men vilka ska han ha runt sig? Det känns som ytterligare en försvarare av rang behövs.

Christoffer Nyman: Det mesta talar för att han kommer hem, kommer tillbaka. Och för varje dag som kommer närmare sommaren då "Tottes" kontrakt går ut - ju svårare får Braunschweig att få bra betalt för sin spelare. Alla vet vad en hel Christoffer Nyman kan. Alla vet vad han känner för IFK och Norrköping. Här kan IFK:s marknadsavdelning ha 1 000 extra årskort att hämta in samma dag som Nyman skriver på. 

Spelsystemet: Den ständiga 10 000-kronorsfrågan. När Peking under hösten petade in Gudmundur Thórarinsson centralt fick spelet en annan dimension. Islänningens blick, känsla och leverans tillsammans med Fransson/Thern: En godisbutik. Sätta 3-5-2 från start eller alternera mellan 3-4-3? 

Målvaktshjälten: Inte är hemmasonen och Golden Boy David Mitov Nilsson nöjd att sitta på bänken bakom Isak Pettersson? Det ska han inte vara. Mitov ska spela - men chanserna att göra det när konkurrensen är mördande är självklart ytterst begränsad. Det skulle inte förvåna mig om Mitov Nilsson kommer lämna in en transferansökan.

Nigerianska supertalangen: Ja, Ishaq Abdulrazaq alltså. Mittfältaren som varit här för två testspel är något alldeles extra. Det syns på träning och det är svårt för IFK-ledningen att dölja att de är hänförda. Problemet är att löftet bara är 16 och kan inte enligt reglementet värvas. Hur håller man den här diamanten "hemlig"? Peking har även beslut att fatta vad gäller Erik Lindell som vuxit in i kostymen på allvar under två sejourer i Degerfors men inte kan gå tillbaka till att vara en marginalspelare. I Degerfors har Norrköpingskillen visat att han pallar att ha en nyckelroll i superettan. 

Islandsspåret: Fortfarande småchockade vad fan det var som hände under Arnór Sigurdssons blixtexplosion och feta försäljning - IFK inser att det finns massor av intressant att hitta och få ut på den lilla ön. Fyra testspelare var här, alla från Akranes, under hösten. Vilka får kontrakt och är värda att satsa på? Ska de få stå på tillväxt ett tag till? 

 

 

IFK Norrköping är huvudspåret men Norrköpings lokala klubbar kommer även vikas utrymme i Fotbollsbloggen. Det senaste skvallret. Materialet som inte lämpade sig i pappret. Det här är forumet. David Iwung, 38 bast och med en förkärlek till Liverpool FC och feta riff, heter jag som skriver. Favoritspelare: Mikael Lindskog. 

  • Twitter
  • Twitter

Bloggar