Socialdemokraterna ska inte ta Lööf för given

Sverige 10 september 2021 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SVT: s Anders Holmberg har återstartat sina "Trettio minuter" med riksdagens partiledare. Tar Holmberg en partiledare i veckan så passar det perfekt med att den åttonde och sista gästen blir socialdemokraternas nästa partiledare som blir vald någon av de första dagarna i november. Först ut tidigare i veckan var centerpartiets Annie Lööf. Anders Holmberg har etablerat en ny och tilltalande stil i sina intervjuer med partiledarna. Politikerna grillas lugnt och avspänt på sina mest känsliga områden; det vill säga i de frågor och sammanhang där de inte kan svara entydigt ja eller nej. Annie Lööf fick således framförallt brottas med frågan om hon och Centerpartiet nu snart före jul ännu en gång ska släppa fram en socialdemokratisk statsminister. Har du egentligen ens ett realistiskt alternativ till Socialdemokraterna, ville Anders Holmberg veta? De andra tre borgerliga partierna är ju överens om att försöka bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna; ett parti som Annie Lööf absolut inte vill ge något politiskt inflytande. Då återstår S och MP och V. Kruxet för Lööf är att hon absolut inte vill ge något politiskt inflytande till Vänsterpartiet. 

Annie Lööf är ett politiskt proffs och mötet mellan henne och Anders Holmberg var i långa stycken njutbart. Centerledaren har orden med sig och har ansikte och kroppsspråk med sig till hundra procent när hon är på scenen. Annie Lööf betonade vikten av att även nästa partiledare för S inser hur mandatfördelningen ser ut i riksdagen och vad som krävs för att bli vald till statsminister. Hon sade sig ha helt fokus på det politiska innehållet. Med det ska förstås att Lööf villkorar sitt stöd i kommande statsministeromröstning med att Socialdemokraterna går henne till mötes i frågor om främst skärpt äganderätt i skogen och uppluckrat strandskydd på landsbygden. Uttryckt på ett annat sätt gjorde Annie Lööf klart att den nya S partiledaren i huvudsak får ägna sig åt retoriska vänstersvängar om hon vill ta sig genom statsministeromröstningen.

Annie Lööf kan knappast med hedern i behåll släppa fram Ulf Kristersson som statsminister; om det skulle bli aktuellt med en sådan omröstning. Däremot kan hon med hedern i behåll även rösta nej till den nya S-ledaren utifall Socialdemokraterna inte går henne till mötes i politiken. Så den nya S-ledningen gör nog klokt i att inte ta Lööfs stöd för givet. Hon har alternativ. Som oppositionsparti är det lättare att rösta nej. Att reda upp i röran blir någon annans ansvar. Så hänger det ihop. 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

Ungdomsförbunden tappar tusentals medlemmar

Ledare: De hederliga och anständiga kan tröttna

Arbetsliv

Sverige redo att underteckna FN-konvention

EU

Kortslutning i striden om energipriserna i Europa

Juno i topp på liberalernas lista

Visa fler