Socialdemokraterna kan få huka länge vid stormköken

Ta stormen i ansiktet och rätta till politiken? Eller sitta i långa tider vid stormköket utanför politiken?

Ta stormen i ansiktet och rätta till politiken? Eller sitta i långa tider vid stormköket utanför politiken?

Foto: Henrik Holmberg / TT

Krönika2020-11-19 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stormkök är årets julklapp enligt Handels utredningsinstitut. Handelsinstitutet säger i en kommentar något i stil med att den nuvarande pandemin uppmuntrar utomhusumgänge och friluftsliv där ett stormkök passar väl in. Så är det säkert. Stormköken kan ju också få tankarna att kretsa runt just stormar. Och stormtankarna leder mig tämligen osökt fram till ett nyligt podradiosamtal mellan S-tidskriften Tidens chefredaktör Payam Moula och den tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson. 

Det blev en del stormar för Persson under hans långa bana som finansminister och statsminister i en besvärlig tid med kriser och konflikter. Man kan väl rentav säga att såväl hans tillträde som avgång som statsminister föregicks av stormar. Stormen mot Mona Sahlin blåste bort henne från det givna spåret som efterträdare till Ingvar Carlsson vilket öppnade upp för Göran Persson att väljas på vårvintern 1996. Den fruktansvärda tsunamin under julhelgen 2004 med många döda svenskar skapade politiska stormar som steg för steg undergrävde bilden av S som  alltid regeringsdugliga" och som starkt bidrag till valförlusten 2006.   

Persson själv rev också upp en hel del stormar under sina år i selen. I programmet är stormen om den "sociala turismen" startskottet för en intressant diskussion om den svenska invandringspolitiken av idag. En snabb återblick: EU stod inför sin största utvidgning när ett stort antal forna och fattiga kommunistdiktaturer skulle tas in som medlemmar. Persson ville ha regler som hindrade människorna från dessa nya länder att från "dag ett" ta del av våra generösa och generösa bidrag. "Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva", sa Persson till Ekot den 21 november 2003. Och stormen var igång. "Alla" var emot. Perssons justitieminister varnade för att den "främlingsfientliga opinionen" skulle utnyttja Perssons ord. Kyrkan, S-rörelsen i stort och riksdagsmajoriteten gillade inte Perssons tal om social turism. Jag var också kritisk vad jag minns. Just där och då blev det väl inte så mycket med den sociala turismen. Men Persson hade rätt. Det vet vi nu. Göran Persson är också starkt och konstruktivt kritisk till den alltför omfattande invandringens effekter på Sverige. Socialdemokraterna är nog mer eller mindre piskade att ta stormen i ansiktet och skapa stabilt begränsad invandringspolitik med strama välfärdstyglar. Alternativet är nog annars på lite sikt ett utdraget hukande runt stormköken i de politiska utanförskapens kärva och blåsiga trakter.