Socialdemokraterna har det svårt med Sverige

Aida Hadzialic har ett politiskt tänk som Socialdemokraterna behöver mer av under kommande år. Lyssna gärna på henne i podden "Widar Möter".

Aida Hadzialic har ett politiskt tänk som Socialdemokraterna behöver mer av under kommande år. Lyssna gärna på henne i podden "Widar Möter".

Foto: Simon Andersson

Krönika2021-06-12 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare i veckan träffade jag Aida Hadzialic. Vi sågs en eftermiddag i Stockholm för att spela in ett avsnitt av podden "Widar Möter." Senast vi råkades var en julikväll i Visby 2016. Redan då kände jag att hon var det slags socialdemokrat som man inte springer på så ofta. Den upplevelsen har förstärkts under de år som gått sedan dess. Jag skulle vilja säga att hon är hoppfullt ovanlig framförallt därför att hon tänker, talar och skriver om stora och i samtiden svåra och viktiga frågor som Socialdemokraterna annars i stort har stora besvär med att förhålla sig till på vettiga och rationella sätt. Aida Hadzialic är ännu bara 34 år men har hunnit med mer än vad de flesta gjort. Som femåring flydde hon tillsammans med sina föräldrar till Sverige från det sönderfallande forna Jugoslavien i vårt närområde. Hon har en juridisk examen från Lunds universitet. Hon har tjänstgjort som kommunalråd i Halmstad. Hon har hunnit med att vara statsråd och att avgå som statsråd och nu är hon regionråd i opposition i Stockholm. En av de saker som S har svårt med är Sverige. 

Vilket är märkligt eftersom Sverige är helt grundläggande för Socialdemokraterna. Från "Folkhemmet" och framåt är det nationalstaten som är fundamentet för all S-politik. Jag frågade Aida Hadzialic vad det är som driver henne? "Jag vill värna Sverige", svarade hon med en självklarhet som var helt floskelfri. Inför nationaldagen i år publicerade hon sig i Dagens Industri: "Principer om inkludering och gemenskap måste bli bärande om Sverige ska hålla ihop i framtiden. Som land skulle vi också må bra av att problematisera vår självbild. En tidigare historiskt hög invandring i kombination med bristen på en stark gemensam nationell identitet har över generationer cementerat ett utanförskap."

Lika klockren var hon redan i april 2016 då hon i Aftonbladet tog itu med identitetspolitiken: "Bara att det finns en diskussion om vilken hudfärg människor har inom vänstern är djupt problematiskt. I stället borde man fokusera på det som är viktigt – hur man bygger vidare på ett starkt samhälle och ser till att människor utbildar sig och att fler jobb skapas. Man sviker (--) när man håller på med en debatt om kultur och identitet som inte leder någon vart."

Identitetspolitik är rena giftet för socialdemokratisk gemenskapspolitik. Den dan man först och främst är sin hudfärg, sitt kön, sina sexvanor eller sina matvanor: den dagen är det kört och rökt för folkhemmet. Det begriper Aida Hadzialic.