Regeringsunderlaget som reste sig upp och gick

Alla delar i ett regeringsunderlag behöver respekteras. Och Àven om svinhugg Àr en vÀl primitiv syssla sÄ gÄr det att förstÄ att V gÀrna vill lÀmna replik pÄ Januariavtalet.

Nooshi Dadgostar vid statsministerns frÄgestund pÄ torsdagseftermiddagen. "Vet statsministern vilket regeringsunderlag han har?", var hennes frÄga till Löfven.

Nooshi Dadgostar vid statsministerns frÄgestund pÄ torsdagseftermiddagen. "Vet statsministern vilket regeringsunderlag han har?", var hennes frÄga till Löfven.

Foto: TT

Regeringsdrama2021-06-17 11:53
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

VĂ€nsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar hade tidigare gett regeringen 48 timmar pĂ„ sig att Ă„terkomma med ett för V positivt besked i frĂ„gan om fri hyressĂ€ttning i nyproduktion; ett förslag som VĂ€nsterpartiet starkt motsĂ€tter sig. Inga sĂ„dana besked har inkommit och dĂ€rmed har "sakfrĂ„gan fallit", sa vĂ€nsterledaren, pĂ„ en presstrĂ€ff pĂ„ torsdagsförmiddagen 17 juni. Nu handlar det om att visa "att regeringen har förlorat sitt underlag i riksdagen", sa Nooshi Dadgostar. Sedan gick det undan. Hon var beredd att ingĂ„ skriftliga överenskommelser med M och KD för att de skulle kĂ€nna sig trygga med att VĂ€nsterpartiet kommer att gĂ„ hela vĂ€gen i en eventuell misstroendevotering mot statsministern. Ett par timmar senare kunde ordet ”eventuellt” strykas frĂ„n alla resonemang. Sverigedemokraterna – som Ă€r tillrĂ€ckligt stora för att agera pĂ„ egen hand – lĂ€mnade in en begĂ€ran om misstroendeomröstning mot statsministern till talmannen Andreas NorlĂ©n. VĂ€nsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna slöt snabbt upp. PĂ„ mĂ„ndag förmiddag klockan 10 lĂ€r statsministern och hans regering falla i voteringen.

Oavsett vad man tycker i sakfrÄgan och oavsett vad man har för tankar om vad ett eventuellt framröstat misstroende för Löfven kan leda till i förlÀngningen sÄ bör det sÀgas att Nooshi Dadgostar tÀmligen elegant visar att svinhugg gÄr igen i politiken. Januariavtalets skrivningar om att VÀnsterpartiet ska "hÄllas utanför allt inflytande pÄ regeringspolitiken" var onödiga, osanna och alltför radikalosande. Nu vill V visa upp det som alla vet och kan se men inte lÄtsas om; VÀnsterpartiet ingÄr i regeringsunderlaget och om V stiger ur underlaget sÄ sitter regeringen löst.

Vi fĂ„r se hur det gĂ„r och vilket nĂ€sta drag blir i dramat. Det parlamentariska lĂ€get i Sverige Ă€r mycket besvĂ€rligt och osunt insnĂ€rjt i tĂ€mligen ologiska avtal och överenskommelser. Vilket inte minst bredden i Löfvens regeringsunderlag illustrerar. Och vilket ocksĂ„ illustreras i bredden av misstroenderöstande partier. Förr eller senare kommer en riktig kris. Kanske Ă€r det dags nu? Nooshi Dadgostar har hur som helst skruvat upp tempen rejĂ€lt. Och det finns en viss logik i hennes resonemang. Alla delar i ett regeringsunderlag behöver respekteras. Och Ă€ven om svinhugg Ă€r en vĂ€l primitiv syssla sĂ„ gĂ„r det att förstĂ„ att V gĂ€rna vill lĂ€mna replik pĂ„ Januariavtalet. 

Statsminister Stefan Löfven höll en egen presstrÀff pÄ torsdagseftermiddagen dÀr han förklarade att han inte ansÄg att V och de "högerkonservativa" agerar ansvarsfullt.
Statsminister Stefan Löfven höll en egen presstrÀff pÄ torsdagseftermiddagen dÀr han förklarade att han inte ansÄg att V och de "högerkonservativa" agerar ansvarsfullt.