Han visade att gammal är äldst när det gäller Corona

SVT: s Agenda redaktion tog ett stort grepp på den svenska Coronapolitiken i en direktsänd utfrågning på söndagskvällen.

Johnny Magnusson är gammal i gården och erfaren av liv och politik. Vilket märktes i Agenda på söndagskvällen.

Johnny Magnusson är gammal i gården och erfaren av liv och politik. Vilket märktes i Agenda på söndagskvällen.

Foto: SVT

Krönika2021-01-18 12:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som frågades ut var statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, kommunpolitikern Erik Slottner från Stockholm och regionpolitikern Johnny Magnusson från Västra Götalandsregionen och inte minst statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten som frågades ut i samtliga tre avsnitt av programmet. Tegnell fick därmed stå till svars för smittskyddspolitiken i stort, för äldrevården och i frågan om munskydd. Anders Tegnell beskrev Coronapandemin som ett extrem stresstest för hela den svenska förvaltningsmodellen. Så är det. Den politiska veteranen - moderaternas svar på Lars Stjernkvist i Socialdemokraterna - Johnny Magnusson som är ordförande i region Västra Götaland visade att gammal är äldst.Han är likt Stjernkvist tidigare partisekreterare och kommunstyrelseordförande. Den kombinationen av uppdrag i de stora partierna har sannolikt en formativ påverkan på de personer som får de ansvarsfulla uppgifterna i sina partier. Det är en mycket svår uppgift att stå till svars för över tiotusen människors död med Covid - 19; vilket var det rimliga och professionellt utförda huvudspåret i Agendas utfrågning. Johnny Magnusson ägnade sig inte åt onödiga undanflykter eller ansvarsflykter. Jag tror faktiskt att det är så enkelt/svårt att den som själv är lite äldre - i kombination med hygglighet och medmänsklighet - har lättare att tala trovärdigt och mänskligt om äldres vård och äldres död. Kommunpolitikern Erik Slottner (KD) och socialminister Lena Hallengren (S) hämmas möjligen av sin relativa ungdom och av sin därav följande inskolning i språket "politiska" som författaren Linda Skugge så förtjänstfullt har beskrivit. När man talar politiska så distanserar man sig från alla problem som kan ha med en själv och/eller med ens regering att skaffa. Det politiska språket fungerar till vardags. När tusentals människor dör och när hela och stora branscher riskerar att raderas ut från arbetsmarknaden så är däremot det politiska språket en tung black om foten. Slottner och Hallengren är i mina ögon dugliga och kompetenta politiker. Men när krisen slår till så står undanflykterna still. 

Huvudpersonerna Anders Tegnell och Stefan Löfven står och faller med varandra.Så kändes det extra tydligt under söndagskvällen i SVT.  De är talespersoner för en samhällsmodell som de flesta av oss uppskattar starkt. Att döma av söndagskvällens utfrågning så dallrar det i repet för landstingen/regionerna här framöver. Tegnell var mycket tydlig med att i en förvaltningsmodell likt den vi har i Sverige med flera mycket små sjukvårdsregioner så blir det de sämsta regionerna som sätter den nationella standarden. Vilket självfallet påverkar sådant som smittestning och smittspårning. Stefan Löfven gjorde en av sina bästa och minst nervösa insatser i det livesända formatet. Både Löfven och Tegnell värjer sig dock alldeles för mycket för att tillstå fel och missbedömningar under resans gång. Människor har mycket lättare att förlika sig med och att lita på ledare som ibland har fel än med ledare som alltid har rätt. Efter att ha lyssnat på två timmars professionell utfrågning så ter det sig till exempel som oemotsagt att den svenska välfärdsmodellen med alla sina nivåer har uppenbara problem med att agera snabbt och effektivt i krislägen. Och varför inte bara rakt och enkelt säga att "vi har ändrat oss om munskydden?"