Upptäckten: Någon hade sågat ner äppelträdet

Inge och Lottie Palmkvists äppelträd sågades ner när paret låg och sov på natten. "Helt ofattbart", säger Inge Palmkvist.

Inge och Lottie Palmkvist vid äppleträdet som sågades ner på parets villatomt.

Inge och Lottie Palmkvist vid äppleträdet som sågades ner på parets villatomt.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-05 18:00

Det var under natten mellan lördag och söndag som händelsen inträffade på Inge och Lottie Palmkvists villatomt i Ljusfallshammar.

– Vi hade varit bortresta, men kom hem under lördagen. På söndagsmorgonen upptäckte jag vad som hänt. Varken vi eller våra grannar hade sett eller hört något. Gärningsmännen måste ha använt en finsåg, säger Inge Palmkvist.

Ett gammalt äppelträd hade sågats ner och ett annat äppelträd hade förstörts.

– Jätteledsamt, ett 30-årigt äppelträd går inte att ersätta. Det var vårt finaste träd, säger Lottie Palmkvist.

De tror inte att det rör sig om någon ensam gärningsman.

– Både vi och våra grannar anser att det behövs minst två gärningsmän för att klara av det här. Ingen har hört när trädet föll ner över våra buskar. Jag var uppe på natten och gick på toaletten, men märkte ingenting, säger Inge Palmkvist.

Paret har bott i villan sedan 1982.

– Vi har aldrig hört talas om att något liknande skett i samhället. Vi är oroliga för att något mer ska hända, att alla våra fyra äppelträd ska sågas ner eller att någon ska repa vår bil, säger Inge Palmkvist.

Han har polisanmält brottet.

– Det känns som ett rent hatbrott, jag tror inte det är något gäng som gör några busstreck i trakten. En sån här händelse är väldigt negativ för samhället, säger han.

– Det är väldigt obehagligt. Helst skulle jag vilja flytta härifrån, tillägger Lottie Palmkvist.

Paret har gått ut med en belöning på 5 000 kronor i sociala medier till den person som kan lämna upplysningar om händelsen.

"Bra reklam för oss alla i Ljusfallshammar. Idioter som är ute om nätterna och sågar ner äppelträd. Vad kan en sådan ta sig för nästa gång. Man tror inte det är sant. Du som gjort detta, tala om vad du vill istället, så du kan få hjälp. 5 000 kronor till den som kan ge info om vem som varit framme", skriver Inge Palmkvist på Facebook.

– Då finns det i alla fall en liten chans att få tag på gärningsmännen, konstaterar Inge Palmkvist.

Polisen har mottagit en brottsanmälan som rubriceras som skadegörelse.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, ett väldigt ovanligt brott. Vi har i dagsläget inga spår efter några misstänkta gärningsmän att gå på, det är ett svårt brott att lösa. Vi hoppas att vi kan få in tips som kan leda oss framåt i det här fallet, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Inge Palmkvist visar trädet som gärningsmännen utsatt för skadegörelse.
Inge Palmkvist visar trädet som gärningsmännen utsatt för skadegörelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!